Wie weleens slechte punten op school haalde, is er vertrouwd mee: een leugentje om bestwil moet kunnen. Gewoon even die 3.2 voor het S.O.-tje Duits vergeten, als je moeder belangstellend vraagt of je nog cijfers hebt teruggekregen. Even vergeten, moet toch kunnen? Volgende keer compenseren met een hoger punt en niemand die het komt te weten. Moet je natuurlijk wel dat hogere punt halen.
Toch raken heel wat mensen met zichzelf zo in de knoop, dat ze geen andere weg zien de waarheid structureel te verdraaien. Ze beweren stellig dat ze hun beloftes zijn nagekomen en verschuilen zich achter excuses zoals een falende techniek, 'mailtje toch echt verstuurd'. Opnieuw sturen lukt even niet, want ' stom, stom ik heb het mailtje al gedeleted'. Pff weer wat tijd gewonnen, denken ze. Tijdrekken wordt en strategie, maar uiteindelijk stapelen de leugens zich op.
In een tijd waarin alles via media breed wordt uitgemeten, liggen privézaken binnen enkele minuten op straat. Leugenaars raken verstrikt in hun eigen verhalen en verzinnen de meest onwaarschijnlijkste voorvallen om zichzelf te redden. Als hun verzinsels inspelen op sociaal onbehagen, zijn springen populisten niet te beroerd om een charitatieve inzameling te organiseren om het slachtoffer te helpen. Maar weken later wordt in een klein krantenberichtje gemeld dat het hele verhaal door het slachtoffer verzonnen was.
Dit soort mediacircussen is niet alleen pijnlijk voor de leugenaar, maar nog schadelijker voor de echte slachtoffers van geweld of ander sociaal ongewenst gedrag. Hun problemen krijgen minder aandacht, omdat sensationele verhalen de schijnwerpers stelen. 'De leugen regeert' heet een tv-programma of lokken media de leugens uit door hun honger naar excentrieke en spectaculaire nieuwsberichten?
aanvulling op 27 december 2005:
Het onderwerp ‘liegen’ is actueler dan oorspronkelijk voorzien. Op de dag van de plaatsing blijkt dat één van de belangrijkste medische researchresultaten van de afgelopen jaren, revolutionaire stamcellijnen, ook bij elkaar gelogen zijn. Hwang Woo-Suk, ooit geroemd als pionier in stamcelonderzoek, bleek zijn resultaten volledig te hebben vervalst. "De data in het tijdschrift Science kunnen niet worden gezien als een simpele vergissing, maar als opzettelijke vervalsing, gebaseerd op twee stamcellen", aldus de onderzoekscommissie. "Dit is een serieuze wandaad die de fundamenten van de wetenschap heeft beschadigd." Liegen komt dus ook voor in de medische wetenschap, en niet bij de minste.