zondag, juni 21, 2009

Streepjes

Het krijtjespak, de bedrijfskleding voor de superieure bankier, verdwijnt langzaam maar zeker uit het straatbeeld. De bankemployee is ineens niet meer zo’n vooraanstaand en respectvol beroep. De krijtstrepen blijken ineens niet meer zo strak in gelid te zijn als werd gesuggereerd, van feilloze controle bleek geen sprake.

De ruitersport is een spel van ruiter en paard. Op mijn stalen ros rijd ik op het fietspad twintig paarden voorbij, strak in gelid. Slechts een tiener op de pony probeert met wilde tikken de baas te blijven over het dier. ’s Avonds op het CHIO laat olympisch kampioene Ankie van Grunsven haar paard IPS Salinero tijdens de kür piafferen en passageren, ruiter en paard zijn volledig in harmonie. In het midden van de piste heeft ze ogenschijnlijk met geringe inspanning het paard geheel onder controle.

Verderop langs de piste verzamelen zich de VIP’s en genodigden van de diverse sponsors. De Koningin zit in de ereloge, de galatribune is een combinatie van tribune en chill-ruimten, anderen verpozen in de door ABN-AMRO gesponsorde tribune aan de lange zijde. Daar is de aandacht voor de paardenprestaties minimaal, netwerken met een drankje en superluxe hapjes staat centraal. De kwetterende borrelgangers van de high society overstemmen de muziek van Wibi Soerjadi waarop Ankie haar kür rijdt één van de allerbeste wedstrijden die er ooit is verreden in de discipline dressuur meldt de krant de volgende dag. Ankie heeft het paard in uitgestrekte draf op de A-C lijn geheel onder controle, dat kunnen de bankiers van hun metier niet zeggen, Die moeten nog wennen van anderen te leren, dat begint met respectvol de prestaties van anderen bewonderen. Eerst dus maar eens streepjes leren trekken, lekker krijten van de A-C lijn op de piste.