zondag, juni 28, 2009

Gaatjes

Blonde krullen en een mooie egaal bruine huid zonder witte lijntjes is de droom die menigeen deze zomer weer probeert waar te maken op vakantie. Egaal en met zo weinig mogelijk zichtbaar witte vlakjes. In de jaren zeventig was Charlie’s Angels Farah Fawcett in rood badpak onweerstaanbaar, haar poster met haar gestroomlijnde bos blonde krullen was te vinden op de slaapkamers van al mijn vrienden. De laatste dag van haar verloren strijd tegen kanker ging ze in de media aandacht ten onder aan de plotselinge dood van Michel Jackson. Voor haar poster was daardoor geen plaats meer in de krant.

Zoals witte mensen willen kleuren, willen gekleurde mensen wit zijn. Ook daar zijn weer allerlei huidcrèmes voor. Jackson had het geld en de moed om het echt te doen het, hij werd steeds witter. Ooit een prachtig jong bruin kind en daarna als “witte” bespot .Volgens menig necroloog voldeed hij met zijn verwitting wel aan de collectieve onderbewuste wens van de gekleurde mens. Michel was zijn tijd vooruit, met de komst van een gekleurde president van Amerika was ook die verwitting wens achterhaald. De gekleurde huid is inmiddels iets waar je trots op kunt zijn.

Daar waar grote verschillen verdwijnen komt aandacht voor detaillering, de subtiele overgangen om onze lichamelijke uniciteit te tonen. Hoe die scherpe overgangen tussen de melkwitte en gekleurde huid te elimineren? Gelukkig helpt innovatie ons daar ook verder. Deze zomer is een nieuwe speciale stof geintroduceerd , de ‘Tan Through’. Een stof, met duizenden microscopische kleine gaatjes, zo word je ook onder je badkleding bruin. Nu iedereen schaamteloos zijn hele body kan laten bruinen zal de egaal melkwitte huid wel snel in de mode raken. Want niet alleen Jackson wilde opvallen, ook wij hebben er een handje van.