zondag, augustus 31, 2008

Parasol

Wat betreft het weer hebben velen last van een slecht korte termijn geheugen, een soort “weerdementie”. Mooie dagen blijven kort in het geheugen hangen als het weer omslaat. Je zit zo weer in een sfeer alsof het nooit goed is geweest en dat blijkt vaak toch mee te vallen.

Bij het verlaten van Rotterdam CS kwam het grijs deze zomermaanden je van alle kanten tegemoet. De kantoren grijs, de stoeptegels grijs, het beton grijs maar bovenal de continue grijze lucht boven je. De grijze pakken van het aanstormend managementtalent vallen daarbij geheel in het niet, alleen de fleurige uitdossing van de eerst jaarsstudenten van de kunstacademie beurt de mens wat op.

Ook triest voor de toerisme industrie. Zeker voor boeren in het Zeeuwse land is het niet makkelijk met die regenval, dalende teeltprijzen en een belabberde bezetting van hun boerderijcamping. Omdat wij als consument de groenten zo goedkoop mogelijk in ons winkelwagentje willen stoppen, betaalt Albert Heyn er niets meer voor. Uien, wortelen, aardappelen, het levert allemaal niets meer op. Dankzij die te goedkope groenten kunnen we sparen voor één van onze buitenlandse zonvakanties om weer wat zonuren bij te tanken.

Gelukkig voor de Zeeuwen is de ” r “ weer in de maand en worden de mosselen massaal aangevoerd. Maar ook met de mosselen loopt het niet lekker, alleen de Oosterschelde kreeft lijkt voor de Zeeuwen nog een aantrekkelijk bron van inkomsten. De bodem van de Oosterschelde ligt bezaaid met flinke kreeften. Wat kokend water, een beetje mayonaise en je bent binnen 10 minuten klaar. Wat is er dan bourgondischer om ze dan buiten op te peuzelen en dat kon afgelopen weekend want de zon scheen volop. Toen we de parasol even wilden uitklappen voor wat schaduw, bleek die nog op zolder te liggen. De hele zomer de parasol niet nodig gehad, de zomer van 2008 was dus echt beroerd. Zo’n parasol helpt tegen de zon , soms ook tegen de opkomende dementie.