maandag, oktober 26, 2009

Brein

Het brein is een trendy item. In een volle zaal doceert een prof over onze hersenen. Een robotarm kan een bal vangen, zover zijn ze al. En van balletjes vangen word je vanzelf ook weer slimmer. De NRC meldde immers in haar wetenschapsbijlage dat na een weekje of zes jongleren, je al slimmer bent geworden. De witte stof noodzakelijk voor het transport van informatie in het brein is dan structureel uitgebreid. Denken en doen hangen meer met elkaar samen dan we eerder dachten.

Een lange vliegreis is een ideaal moment om je te verdiepen in een voor mij nieuw tijdschrift (Mind magazine, okt 2009). Dit keer is het menselijk brein onderwerp van aandacht. Naast e-learning blijkt er ook zo iets te bestaan als embodied learning, je leert sneller door de associatie van woord met het gevoel. Mannen tonen echter minder gevoelens dan vrouwen. Vrouwen besteden bijvoorbeeld 3 keer zoveel woorden aan gedachten en emoties dan mannen. De verklaring blijkt vrij simpel, er zit geen bruisend gevoelsleven in mannen. Mannen combineren daarom eerder taal met krachtsuitspattingen dan met hun gevoel. Doordat ze hun spieren gebruikten om betekenissen te onthouden, willen ze later nog steeds makkelijker dan vrouwen hun handen laten wapperen wanneer ze iets duidelijk willen maken.

Een populair blad met een wetenschappelijk sausje gaat natuurlijk wat verder dan een doorwrocht betoog van een echte wetenschapper. Vermaak en wetenschap groeien wel steeds meer naar elkaar toe. Met leuke performers probeert men steeds meer om congressen op te leuken, ze maken het ons brein makkelijker om informatie op te nemen. Nog even en de professors zijn zelf performers die een act combineren met een wetenschappelijke boodschap. Deze week was ook het eerste internationale lachcongres voor clowns. De symbiose is al op gang, het moet niet veel gekker worden in het wetenschappelijk brein.