vrijdag, mei 22, 2009

Over kappen

“Recht voor zijn raap” is tegenwoordig gebruikelijker dan het spreekwoord “iemand kappen geven”, dat staat voor het op een diplomatieke wijze iets vertellen. Dat spreekwoord hoor je dan ook nog zelden en is helemaal uit onze taal verdwenen. Met alert, gevat , snel en soms vulgair reageren onderscheidt de Nederlander zich van wat bescheidener reagerende volken. Ondanks dat de daalder sinds de invoering van de euro is verdwenen is de eerste klap voor velen nog steeds een daalder waard.

De groei van de levensverwachting blijft in ons landje achter bij andere landen,mede door een sterke stijging van de sterfte aan longkanker. Werken aan de volksgezondheid is iets anders dan zieken zo goed mogelijk behandelen en verzorgen. Voorkomen is anders en beter dan genezen, dus wordt roken op steeds meer plaatsen verboden. Preventief handelen.















De minister is flink aan het kappen en legt de bijl aan de wortel van het kwaad; roken gewoonweg verbieden in het publieke domein. Preventief is ook de horeca , maar dan in het voorkomen van procesverbalen. De horeca laat zich niet zo makkelijk kappen en begint met het overkappen van hele straten tussen de cafe’s in. Vele slagen in één; cafe is groter, omzet groter en tevreden klanten. Ben benieuwd of de minister kappen gaat geven over het rookloos overkappen.