zondag, mei 10, 2009

Lui

Zakenlui en vakantiegangers bevolken op deze morgen de luchthaven. Een hectiek die versterkt wordt door een falend KLM beleid om iedereen, met of zonder boardingpass bij dezelfde balie te laten inchecken. Spanningen lopen op. Via de reclame zijn reizigers verleid met korte wachttijden om zelf thuis hun reis aan te vangen met het printen van de boardingpass. De wachtrij van 200 meter hadden ze niet voorzien.

De wereld bereizen lijkt voor menigeen het summum van genot. Steeds weer nieuwe indrukken opdoen, nieuwe mensen ontmoeten, onbekende natuurgebieden ontdekken is het beeld wat daar bij hoort. De mensen krioelen tussen de volle werkweken door, in steeds grotere getale over de aardkloot heen. Dag in dag uit is gevuld met hard werken en verplaatsen.

Eeuwen geleden was nietsdoen het toppunt van luxe. Werken was voor de domme en armen, als je het maar even kon veroorloven genoot je van rust en reflectie. De mens is van nature eigenlijk een lui wezen, alleen de dagelijkse voedselvergaring wil de mens wel tot actie aanzetten. Niet zoveel ander gedrag dan al die andere levende wezen op aarde die de dag ook het liefst slapend en lui doorbrengen. Lekker thuis in de hangmat met een glaasje onder handbereik, is toch het ideale genot. Welke lui zijn niet graag lui.