maandag, mei 18, 2009

INLOPEN

Slavische melancholie en Noorse vrolijkheid bezorgde de zanger en violist Alexander Rybak een glansrijke overwinning op het Eurovisie Songfestival. Al nadat vijf landen hun scores “Norvege douze points, Norway, twelfth points”, hadden geuit, was het duidelijk dat de van origine Wit-Ruslandse glamour boy een voorsprong had die niet meer kon worden ingelopen.

De nieuwe Europese Baltische en Slavische, voormalige Russische, staatjes doen het gewoonlijk extreem goed in dit stukje Europese mediageweld. Ze lijken het juk van de Russische overheersing makkelijk van zich af te gooien en hun nationalistische trots bloeit als nooit te voren. De nationalistische zelfverzekerdheid gaat zo ver dat de contacten met de oorspronkelijke overheerser weer worden aangehaald. De nationale jury durft zelfs punten aan Russia te geven.

Achterstand op technisch gebied is anders in te lopen dan op organisatorisch gebied. Op technisch gebied kun je doorsteekjes maken. Heb je nooit het genot gehad een fax of videospeler te kunnen bedienen, dan kun je direct overstappen en gelijk onbevangen over op draadloos internet. In Estland kun je bijvoorbeeld overal in bus, trein, school en ziekenhuis vaak gratis, draadloos internetten. Je kunt het Eurovisie songfestival overal zien, maar winnen…. dat doe je met een unieke mix van Slavische en Noorse culturen. Cultuur ontwikkelt zich stap voor stap, neemt tijd. Net als zingen en vioolspelen, na veel oefenen, lessen die je niet zo makkelijk via doorsteekjes inloopt.