donderdag, oktober 11, 2007

Angsten

Zo'n 800,000 Nederlanders zijn bang voor de tandarts. Zo bang dat ze hun tanden niet regelmatig laten controleren. Als ze het niet meer uithouden van de pijn, moeten ze wel. Ze moeten dan eerst via een trainingsprogramma wennen aan het piepende geluid van de boor, voordat de echte drilboor kan gaan draaien in de ontstoken tand.

Een bezoek aan de tandarts is ook voor mij geen feest. Al kan ik wel tegen boren zonder verdoving. Liever wat pijn dan zo'n spierloos gevoel. Rode peper gaat ons uitkomst brengen, althans als we daarop hetzelfde reageren als muizen. Verdoving in combinatie met rode peper houdt de spieren actief en verdooft de zenuwen. Maar zover is het nog niet.

Mijn vrouwelijke tandarts is een kei in gaatjes vullen. Tandartsen beoefenen die kunst ook buiten hun beroep. Zo heeft mijn tandarts handicap 3 bij golven. Voor de niet - golvers; dan kun je extreem goed een balletje in het putje slaan. Bij een wortelkanaal behandeling is een misslag heel pijnlijk, bij zo'n goed puttende professional is de kans daarop wat kleiner. De rekening ligt altijd snel op de mat, praatjes vullen immers geen gaatjes, de pittige nota's wel. Zo'n golfdrive kost natuurlijk een flinke duit.

De nota bedragen zijn altijd nog minder dan die van de orthodontist. Is rechtzetten zoveel moeilijker dan gaatjes vullen? Of kennen orthodontisten grotere angsten dan tandartsen ..... voor een saldotekort. Zo heeft iedereen recht op angsten, niet alleen de patiënt ook de behandelaar.