donderdag, januari 25, 2007

knoflook

Geur bepaalt in belangrijke mate de partnerkeuze. Met allerlei geurmiddeltjes proberen we te verleiden. Parfum, de film gebaseerd op het boek van Suskind, illustreert prachtig dat onze neus meer ons gevoel beïnvloedt, dan we ons bewust zijn. We hebben onbewust een uitstekend geur geheugen.

Liefde houdt niet op bij de partnerkeuze. Mannen willen presteren en ook daar zijn middeltjes voor. Volgens nieuwe inzichten zorgt knoflook niet alleen voor een gezonde darmflora en een lekkere smaak.Veevoerders gebruiken knoflook bijvoorbeeld als groeiversterker, dan is het stapje naar geslachtvergroters zo gemaakt. Wat blijkt uit een onderzoekje van de BBC? Knoflook is een uitstekende vervanger voor de viagra pil. Bij 6 van de 7 mannen met erectieproblemen werd een verbetering geconstateerd na het drie maanden eten van een knoflookrijk dieet, supermarkten verkochten daarna 32% meer knoflook.

Wetenschappers komen echter met tegenstrijdige onderzoeksresultaten. Een Leidse promovendus beweerde eind 2005 dat knoflook geen effect heeft op vetten, vaatontstekingen of op aderverkalking, terwijl een Amerikaaans wetenschappelijk tijdschrift eind 2006 meldde dat knoflook zorgt voor een flinke verlaging van kanker.

De sensuele man blijft vertwijfelend achter in de keuze tussen een uitdagende geur of een sterk geslacht. Suskind lijkt me in deze de beste raadgever, geur beïnvloedt direct het gevoel, de liefde. De keuze tussen veel of weinig knoflook is die tussen liefde of sex. Dan toch maar een teentje minder.