donderdag, januari 11, 2007

Ademnood

In de ochtendspits is op station Voorburg een trein ontruimt. In de overvolle trein dreigden reizigers in ademnood te komen.
Dagelijks in de file staan lijkt ook geen pretje. De bedrijventerreinen gebouwd aan de stadsranden, zoals in Capelle a/d Ijssel staan tussen vijf en zes uur vol met lease auto's die massaal naar huis vertrekken. Vervolgens staat men een klein uur in file om het bedrijvenpark te verlaten, vaak slechts een kort stukje asfalt. Over de file ellende wordt wel veel gemopperd, maar slechts weinigen passen hun vervoerswijzen en vervoers momenten aan, zodat ze minder last hebben. Toch ervaren lang niet alle automobilisten dat dagelijkse bumper aan bumper rijden als vervelend. De dagelijkse routine van wat de Vlamingen 'het aanschuiven' noemen, zorgt ook voor ontspanning van de gepijnigde hersenen. Routine vereist immers minder energie. Even 'chillen' in de file.
Ruim 30 jaar vertrokken treinen in eenzelfde samenstelling, op vaste tijden, met een vaste regelmaat vanaf steeds hetzelfde perron. Een vaste routine, die weinig extra energie kost. Alleen de verschijning van een nieuw gezicht op het perron kan de emoties wel eens doen oplopen.
Met de nieuwe dienstregeling gooit de NS die vaste routine geheel over boord. Zelf zit ik 's ochtends in een ruimere luxere trein, in Zoetermeer is het echter proppen geblazen. Het probleem is door de NS efficiënt opgelost; ontruimen die handel. Misschien een tip voor de verkeerspolitie om het file leed op te lossen, gewoon de snelweg ontruimen ! Een echte oplossing lijkt me het niet, maar door de verminderde CO 2 uitstoot kunnen we met z'n allen wel langer blijven ademen.