donderdag, november 09, 2006

Roem

We vinden het leuk om te winnen, bewierookt en gewaardeerd te worden. In de schijnwerper staan wordt steeds belangrijker, lijkt het. Kinderen dromen niet meer van een echt stoer vak, ze willen gewoon beroemd worden.

De uitreiking van awards beperkt zich allang niet meer tot de filmbusiness. Iedere dag is wel iemand prijswinnaar van iets. Ook bedrijven zetten hun medewerkers in het zonnetje. Het werkt nog ook, we vinden het immers allemaal lekker een keer openlijk over de bol geaaid te worden.

Niet winnen is niet leuk. Zeker als je bijna een respectabele prijs te pakken hebt. Het afvalsysteem met genomineerden zit echter slim in elkaar. Je kunt dan even genieten van roem, al is die tijdelijk. Dat geeft toch een beter gevoel dan gelijk afgewezen te worden. Zelfs ' boer zoekt vrouw', laat alle kandidaten even stralen, ook de afvallers. De emotionele binding tussen de potentiële vrouwen is vaak groter dan die tussen boer en vrouw. Samen strijden lijkt meer te binden dan individueel te stralen. Solidariteit wint het in dit geval van puur individualisme; tegelijkertijd een praktisch stemadvies in deze verkiezingstijd. Al blijft het altijd ongewis of de verkiezingsbeloften van politici net zo snel vervliegen als de liefde van de boer voor zijn vrouwen.