donderdag, april 06, 2006

Onder professoren

Het was deze week een in- en uittreden van bekenden in het wereldje van professors. In Rotterdam een openingscollege, een oratie, daags daarop een afscheidscollege in Amsterdam. Zo'n officiële universitaire bijeenkomst is natuurlijk een aardige verkleedpartij. In Mokum zelfs met een specifiek kledingsadvies voor hoogleraren : toga met onderscheidingen.

Ze waren er wel de lintjes, maar naar de smaak van de afscheid nemende hoogleraar toch te weinig. Wat dat betreft scoorde de nieuwe prof met 3 lintjes de dag ervoor beter.

Zelf heb ik alleen nog wat lintjes van de wandelvereniging, maar een toga had me nog wel gelukt. De pedel, de universitaire ceremoniemeester, bood me bij de start van bijeenkomst immers nog een leen toga aan. Wel een makkelijke manier om een soort ' Charles Schwietert' nep -hoogleraar te worden.

Ook voor dit soort verkleedpartijen gelden formele, maar zeker ook informele regels. Zo mag de hoogste in rang altijd weer afwijken van het kledingprotocol, die liep dus zonder toga, om zich weer te verbijzonderen van zijn collega's. Zo zijn het niet alleen onderscheidingen die voor onderscheid zorgen!