donderdag, april 13, 2006

Kruistocht

Heel toepasselijk in deze 'goede' week haal ik mijn dochter op bij de Heilige Familie. De naam van een ziekenhuis gelegen in de anale driehoek ( met de plaatsen Kontich, Aartselaar en Reet ) ten zuiden van Antwerpen. Het is maar een kort ritje van drie kwartier, maar wel een wereld van verschil. De kaakchirurg trekt daar bij haar 4 verstandskiezen onder volledige narcose, in ons landje doen ze 2 aan 2 en dan lokaal. Niet alleen de wijze van verwijderen is cultureel bepaald, ook de behandeling zelf.
Mijn eigen half-Zweedse tandarts heeft in haar Zweedse tijd geleerd conservatief te behandelen, terwijl de Hollandse collega's kronen bij de vleet plaatsen. De Zweden laten de kronen lekker in hun vlag zitten.
De Nederlandse bek is daarmee met veel meer kunstwerken gevuld dan andere Europeanen. Zouden de Nederlanders daarom soms zo'n grotere bek hebben? Terwijl we het ook zoveel slimmer aan kunnen pakken. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden.
Op 1e paasdag laten we zien dat we het ook anders kunnen brengen.. En zie, je wordt er zelfs voor bedankt. Als de nieuwe paus het vergeet wordt het tijd voor een kruistocht om die erkenning van die Hollandse schoonheid af te dwingen. Want als we onze bek vol tanden hebben, zeggen we het met bloemen en dat is toch wel zo mooi.