woensdag, juni 05, 2024

Het onmogelijke is toch mogelijk



In zijn geel-zwarte voetbaloutfit stapt mijn schoonzoon trots, uitgeput en toch wat teleurgesteld uit de trein op station Breda. Op hetzelfde moment brengt iets verderop DJ Hardwell uitzinnige NAC-fans in ultieme vervoering. Voetbal is altijd vol verrassingen; een schot een centimeter naar links of rechts maakt het verschil tussen extreme vreugde en diep verdriet. Het leek onmogelijk dat zijn geel-zwarte team, een echte volksclub, het allerhoogste zou bereiken. Toch lukte het iedere ronde om weer te winnen van de tegenstander. Zo stond hij samen met een uitzinnige geel-zwarte menigte in het iconische Wembley-stadion tijdens de Champions League-finale tegen Real Madrid. De fans van de tegenstander waren een stuk rustiger, zongen slechts een enkel lied en waren minder uitgedost,
gedrag dat precies past bij “De Koninklijken”. Toch verloor zijn Borussia Dortmund en werd de geel-zwarte BVB-Mannschaft niet de beste van Europa.


Vanuit mijn “skybox” op de Grote Markt, de dakgoot van de Grote Kerk Breda, had ik de volgende dag een prachtig uitzicht op een andere dansende, springende, zingende en feestvierende geel-zwarte massa. De twee iconen van Breda, NAC en de Grote Kerk Breda, komen dit jaar tezamen op het NAC-shirt, met een bijzonder resultaat. Terwijl niemand nog een cent gaf voor de kansen van NAC om te promoveren naar de hoogste klasse, lukte het toch. Tegen iedere wetmatigheid in, met een ruziënde directie en bestuurders, geschorste elftalbegeleiders, een falende trainer en de slechtste competitieresultaten ooit, werd toch de hoofdprijs veroverd. Het was de twaalfde man, de immer enthousiaste en extreem loyale aanhang, die tegen alle organisatie-wetten in hun team dwong tot een unieke prestatie. De spelers erkenden de cruciale rol van de fans. Tussen de rookwolken en het vuurwerk stond het volk, “de twaalfde man”, op het echte podium. Fans die werden toegejuicht door het NAC - elftal, een kippenvelmoment.

Enkele weken eerder, tijdens de Nassaudag, liep over hetzelfde Marktplein een bonte stoet van middeleeuws verklede inwoners. Ze stonden onder leiding van een met veel pracht en praal uitgedoste elite. Het volk vierde de overwinning van het leger van de Nassaus op “de Koninklijken”, de mannen van de koning van Spanje. In onze tijd van “voetbal is oorlog”, spelen “de Koninklijken” nog altijd het spel op topniveau mee. De NAC-aanhang heeft laten zien dat ook zonder elite een overwinning mogelijk is. De kracht van de wil en het charisma van “het volk” is een bemoedigend signaal in een tijd waarin de democratie onder druk staat.