zaterdag, juni 07, 2014

De aardbeien en grootvaders van Dijsselbloem

De liefde van mijn dochter bracht ons bij de grootvader van haar Ierse vriend in een zowaar
zonovergoten Dublin. De Ieren hebben flink geleden onder de crisis, maar de Europese vlag wapperde trots op de gebouwen. De Guinness vloeide rijkelijk, het barleven draaide volop en de economie trekt duidelijk aan. De glimmende aardbeien van de veiling uit Hoogstraten vonden volop aftrek in O’Connell Street in het hart van de Ierse Hoofdstad.

De dagen daarop mocht ik tweemaal de hand schudden van Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën en voorzitter van de Eurogroep.  Hij sprak onder de goedkeurende blik van zijn moeder de Nassaulezing uit in de Grote of OLV Kerk in Breda. Zijn pleidooi voor het steeds maar weer aanpassen van je werk aan veranderende omstandigheden illustreerde hij via “ de 7 magere jaren” van zijn grootvader als pottenbakker in Bergen op Zoom. Het Europa van nu  moet niet staan voor concentratie van macht in Brussel, maar voor samenwerking tussen Europese staten. Het “Europa van de vrede” van toen, wordt het “Europa van de banen” van nu;  samenwerken om meer mensen te laten werken.


Fietsend langs de aardbeienvelden ten zuiden van Breda, waren de landarbeiders flink aan het werk om de zomerkoninkjes op tijd naar de veiling van Hoogstraten te krijgen. De grootvaders van deze Poolse plukkers waren de bevrijders van Breda, precies 70 jaar geleden begonnen met D-day in Normandie. In het Europa van nu hebben zij door samenwerking hun eigen werk, van hun grootvaders kregen wij de vrede. En de boer ? Die verkoopt de eigen aardbeien ook in zijn winkeltje aan huis, samen met zijn vriendin uit.... Ierland.  Samenwerken is mooi, maar samen lief hebben daar genieten al die grootvaders, kinderen en kleinkinderen toch het meest van, met of zonder aardbeien.