vrijdag, mei 22, 2009

OVER KAPPEN



 ‘Recht voor zijn raap’ is tegenwoordig veel gebruikelijker dan het spreekwoord ‘iemand kappen geven’, dat staat voor op diplomatieke wijze iets vertellen. Dat oude spreekwoord hoor je nauwelijks nog, het is vrijwel verdwenen uit onze taal. Nederlanders onderscheiden zich door hun directe, gevatte en soms botte reacties, in tegenstelling tot meer bescheidener reagerende volkeren. Ondanks dat de daalder sinds de invoering van de euro is verdwenen, geldt ‘de eerste klap is een daalder waard’ nog steeds.

     De levensverwachting blijft in ons landje achter bij andere West-Europese landen, en stijgt minder snel dan het EU-gemiddelde. Dit komt mede door een relatief hoge sterfte aan longkanker. Werken aan de volksgezondheid betekent meer dan alleen goede zorg en behandeling van zieken: preventie is belangrijker dan genezen. Daarom wordt roken op steeds meer plaatsen verboden.

     De minister is flink aan het kappen en legt de bijl aan de wortel van het kwaad; roken gewoonweg verbieden in het publieke domein. Preventief is ook de horeca, maar dan in het voorkomen van proces-verbalen. De horeca laat zich niet zo makkelijk kappen en begint met het overkappen van hele straten tussen de cafés in. Vele slagen in één; café is groter, omzet groter en tevreden klanten. Ben benieuwd of de minister kappen gaat geven over het rookloos overkappen.

maandag, mei 18, 2009

INLOPEN



Slavische melancholie en Noorse vrolijkheid bezorgden zanger en violist Alexander Rybak een glansrijke overwinning op het Eurovisie Songfestival. Al nadat vijf landen hun scores ‘Norvege douze points, Norway, twelfth points’, hadden geuit, was het duidelijk dat de van origine Wit-Russische glamourboy een voorsprong had die niet meer was in te halen.

     De nieuwe Baltische en Slavische, voormalige Russische, staatjes doen het gewoonlijk extreem goed in dit stukje Europees mediageweld. Ze lijken het juk van de Russische overheersing makkelijk van zich af te gooien en hun nationalistische trots bloeit als nooit tevoren. De nationalistische zelfverzekerdheid gaat zo ver dat de contacten met de oorspronkelijke overheerser weer worden aangehaald. De nationale jury durft zelfs punten aan Rusland te geven.

     Technologische achterstand is snel in te halen, bijvoorbeeld via het maken van door slimme ‘haasje over’ sprongen. Je slaat de aanschaf van de fax of videospeler over en stapt gelijk onbevangen over op draadloos internet. In Estland kun je bijvoorbeeld overal in bus, trein, school en ziekenhuis vaak gratis, draadloos internetten. Je kunt het Eurovisiesongfestival overal zien, maar winnen…. dat doe je met een unieke mix van Slavische en Noorse culturen. Cultuur ontwikkelt zich stap voor stap, vraagt tijd en toewijding. Net als zingen en vioolspelen: dat leer je niet een snelle inloop, maar door veel oefenen en geduld.

zondag, mei 10, 2009

LUI



Op de luchthaven heerst vanochtend chaos: zakenlui en vakantiegangers staan samen in één rij, doordat KLM iedereen- met of zonder boardingpass bij dezelfde balie laat inchecken. Spanningen lopen op. De beloofde korte wachttijd na thuis inchecken blijkt een illusie: de wachtrij is tweehonderd meter lang.

     De wereld bereizen lijkt voor menigeen het summum van genot. Steeds weer nieuwe indrukken opdoen, nieuwe mensen ontmoeten, onbekende natuurgebieden ontdekken is het beeld wat daarbij hoort. De mensen krioelen in steeds grotere getale, tussen de volle werkweken door, over de aardkloot heen.

     Eeuwen geleden gold nietsdoen als het toppunt van luxe. Werken was voor de domme en armen, als je het maar even kon veroorloven genoot je van rust en reflectie. De mens is van nature eigenlijk een lui wezen, niet zoveel ander gedrag dan de meeste dieren die de dag ook het liefst slapend en lui doorbrengen. Lekker thuis in de hangmat met een glaasje onder handbereik, i het ideale genot. Welke lui zijn niet graag lui?