Sommige steden verkopen zich door de sterke emotionele band die hun met hun chauvinistische inwoners met hun stad hebben. Ze zijn trots, maken reclame, raken er niet over uitgepraat. De stad, dat zijn zij. Andere steden proberen met citymarketing hetzelfde effect te bereiken om investeerders, toeristen, studenten en winkelend publiek aan te trekken.
Tijdens een concert van Andre Rieu aan de andere kant van de wereld, in Melbourne, zwaaide een geroerde man tussen het talloze publiek met een wapenschild van de stad Maastricht. Al in de jaren 80 wist Andre met zijn Maastrichts Salon Orkest harten te breken op de ‘Asselegoonsdaag’, daags na carnaval. Stemmen braken van emotie tijdens het Maastrichts volkslied. Met acht plaatsen in de Australische dvd top tien, heeft Rieu met zijn ontroerende vertoningen een lucratief bedrijf opgezet. Dat hij het bereikt heeft met zijn zoon, dat pure geluk, raakt hem nog het meest. Een marketingdeskundige vatte het nog eens kort samen; een sterk merk raakt je het hart, roept emoties op.
Toch kwam hij vlak daarvoor met het bewijs dat geen merk kan tippen aan de emotie van puur geluk. Bij de entree van de congreslocatie was hij compleet overdonderd door de onverwachtse ontmoeting, met zijn oude liefje van de middelbare school. Veertig jaar sluimerende gevoelens schoten in een fractie van een seconde met weergaloze snelheid naar zijn hart. Emoties van een echte schoolliefde waar geen merk aan kan tippen, gewoon de herinnering aan puur geluk.