Vroeger waren winkels twee januari gesloten om de voorraad te tellen, oftewel ‘te balansen’. De financiële balans moest immers per 1 januari worden opgemaakt. In het huidige digitale tijdperk is de voorraad continue in beeld, alleen de digibeten onder de winkeliers “balansen” nog handmatig. Goede voornemens draaien vaak om afslanken. Minder eten is het devies, want ieder pondje gaat door het mondje. Tijdens de feestdagen zijn de vetrolletjes ongewild gegroeid en de kledingmaat knelt. Teveel eten, drinken en snoepen, te weinig ‘geSonjaBakkert’.
Aldi en de Lidl stunten wekelijks met een goede prijs–kwaliteit verhouding voor de seizoensgebonden producten. Ditmaal een transparante weegschaal voor een spotprijs. Ideaal, want onze oude weegschaal gaf steeds een ander gewicht aan: een beetje naar voren hellen scheelde al gauw een kilo. De nieuwe Aldi weegschaal is echter iets té transparant, iedereen in huis blijkt plots drie kilo zwaarder te zijn geworden. Dat tikt flink aan bij het berekenen van de Body Mass index. De nieuwe weegschaal doet terugverlangen naar het oude streefgewicht.
De kranten spelen handig in op onze afvalwens. Het krantenartikel waarschuwt voor het overslaan van maaltijden. Een keer niet eten en later op de dag in één keer de calorieën inhalen is verkeerd. Het om de dag overslaan van een maaltijd is echter wel gunstig, volgens het voedingscentrum. Het ‘balansdag’ dieet leidt tot 8 % gewichtsverlies en lagere cholesterolwaarden. Afwachten of dit nieuwe ‘balansen’ werkt, of dat we straks teruggaan naar oud ‘balansen’? Kilo’s tellen en constateren dat de vetvoorraad is toegenomen. Zijn we met oud en nieuw toch weer in balans.