donderdag, januari 12, 2006

Snelheid

Als het maar snel is, lijkt tegenwoordig vaak het motto. Bij de afsluiting van het jaar valt nog extra het hoge tempo op waarin alles verloopt. Redelijk vloeiend schrijf je het juiste jaartal op, zitten we alweer een cijfertje verder.

In die jachtige omgeving is een kort uitstapje naar 'de Eifel' een verademing. De snelweg er naar toe is voor snelheidsduivels een walhalla. Het aantal auto's doet denken aan de jaren zestig, dus 175 km op de snelheidsmeter kan makkelijk. Een sneeuwheuvel in de buurt, een 'gesundheitszentrum' in het dorp en een Aldi/ E- markt completeren de voorzieningen. In het 'grundlich' en 'sauber' ingerichte huisje, zonder die verdomde computer, is de snelheid ver te zoeken. Alles is nog net zo als een jaartje geleden. De sauna, het solarium en het bubbelbad hebben hun constante stroom van slechts enkele dorpsbewoners. Ofschoon er maar een paar ligstoelen zijn, is er altijd wel eentje vrij. Wat een verschil met de zomervakantie als in de eerste minuut na de zwembadopening de ' hooggeëerde' gasten met hun handdoeken snel alle ligstoelen inpikken voor de rest van de dag. Maar die tijd is nog ver weg. Lekker weggedoken in zo'n Duitse bank met dikke kussens leest een boek soepeltjes weg. De wereld lijkt even stil te staan.

Een wandeling door het besneeuwde landschap wordt alleen verstoord door een 'vliegend' hert op weg naar voedsel. De andere snelheid zit bij de afdalende skiërs op de Erbeskopf. Tussen al die snelle afdalers sta ik ineens oog in oog met een collega. Toch weer een rustgevende gedachte zo'n vertrouwd gezicht in een vreemde omgeving.