donderdag, januari 19, 2006

Scheiden

Een schilderij is een verstilde weergave van onze waarneming. De schilder schildert en wij als toeschouwers wordt de interpretatie gegund.

In zijn roman 'Nazomer' beschrijft Philippe Besson de personages op het beroemde schilderij Nighthawks van de Amerikaan Edward Hopper. De vrouw in het rood, de man vlak naast haar, een andere man verder op aan de bar en de barkeeper. Wij kijken via de grote etalageramen de bar binnen. De vrouw wacht volgens de schrijver op haar minnaar die vanavond gaat breken met zijn vrouw. De man ernaast blijkt haar ex van een paar jaar geleden te zijn die net met zijn huidige vrouw heeft gebroken. De barkeeper beschouwt en houdt zijn mond.

Het boek sluit goed aan bij de huidige trend in mijn omgeving. Veel relaties vallen, soms van 28 jaar, uit elkaar.

Wat dat betreft kan het schilderij van Hopper zich op diverse plekken hebben afgespeeld tijdens de afgelopen kerstdagen. Overal om mij heen bleek men met elkaar te willen breken. Een bericht in de krant wees ook al op een toename van het aantal echtscheidingen.

Zo nam een kennis na zijn scheiding het besluit een café te beginnen. Samen met zijn nieuwe vriendin was hij maanden aan het afbreken, timmeren en opbouwen. Het nieuwe café liep gelijk als een trein. Vooral veel ex-en die op zoek zijn naar een nieuwe partner. Afgelopen weekend was mijn kennis 'even' naar Aruba. Zijn vriendin stond achter de bar. Alweer ex , want een langdurige relatie zag hij toch niet zitten.

Waarom zo velen nu ineens op elkaar zijn uitgekeken is koffiedikkijkerij. Soms lijkt het gras bij de buren altijd wat groener. Lulkoek volgens onze groenteboer " als ge maar regelmatig blijft maaien, blijft het gras wel groen. Maar dan motte wel blijven maaien''.

Ook verstilde relaties hebben dus beweging nodig om levend en mooi te blijven.