In Vlaanderen zie je na 3 januari overal SOLDEN op winkeletalages, uitverkoop. Met het Nederlandse taalgebruik is iets geks aan de hand. Woorden als ‘restanten’, ‘koopjes’, ‘prijsverlaging’ of ‘opruiming’ zijn uit het straatbeeld verdwenen. Alleen het Engelse ‘SALE’ wordt nog gebruikt. Zelf ben ik geen groot taalexpert- zonder de spellingscontrole ‘WORD’ zou ik vaak zondigen. Maar het valt me wel op dat het aantal Engelse termen toeneemt gestimuleerd door het gebruik van internet en IT.
De schrijver Erik Vlaminck wees mij, tijdens de presentatie van zijn uitgave Anastasia op nog een andere trend: terwijl we in Nederland zo’n voorstander voor emancipatie zijn, ‘vermannelijken’ we de woorden steeds meer. De leraar Duits kon ons altijd pesten met die verschillende naamvallen. Ook in het Nederlands bestaan vrouwelijke, mannelijke en onzijdige zelfstandige naamwoorden al is dat in het Algemeen Beschaafd Nederlands vaak niet meer te horen, maar nog wel in dialecten en het Vlaams. Vlaamse schrijvers merken op dat we steeds vaker zeggen: ‘De ….., hij is ….’, terwijl het soms “De …. , zij is…. “ zou moeten zijn.
Op internet kun je tegenwoordig alles vinden ook de verklaring van deze trend. Onze drang om alles uit Amerika over te nemen, zoals het woord ‘SALE’, verklaart deels deze vermannelijking. Daar in Amerika hebben ze voor schoolboeken de taalpolitie, die elk mogelijk seksistisch of ongepast woord schrapt. Deze taalpolitie is eigenlijk een tot in het absurde doorgeschoten vorm van politieke correctheid. Vrouwelijke woorden worden soms als seksistisch gezien, terwijl de mannelijke woorden als neutraal gelden. Vroeger werd juist het gebruik van vrouwelijke woorden gepredikt, omdat de mannelijke woorden seksistisch waren.
Kortom, we maken er met zijn allen een rotzooitje van, niet alleen wat het taalgebruik betreft. Ook de uitverkoop periode is in Nederland een chaos. In België begint de ‘solden’ steevast op de eerste werkdag na 1 januari. In Nederland begint die steeds vroeger, de nieuwe collectie hangt nog maar net, of de uitverkoop begint al. Graaien, graaien en graaien. Het wachten is nu nog op het eerste ziekenhuis met een DBC in de uitverkoop!