De batterij van mijn smartphone moet ik steeds vaker opladen. Gelukkig leveren onze zonnepanelen, dankzij het vele zonlicht van het afgelopen jaar, meer dan genoeg energie. We hebben zelfs per saldo energie kunnen terug leveren aan het energienet. Ondanks de hogere voorschotten van het energiebedrijf, die zijn gebaseerd op ons oude verbruik van vóór de zonnepanelen, blijven we positief. Het is alleen jammer dat we het overschot aan energie nog niet eenvoudig kunnen opslaan in batterijen. Nog mooier zou het zijn als we energie, net als internet, via lange kabels wereldwijd konden transporteren en verdelen. Zo zouden we optimaal kunnen profiteren van de verschillen in zonintensiteit tussen de continenten op elk moment van de dag. Ideaal zou het zelfs zijn als we de positieve stemming die bij zonlicht hoort ook wereldwijd konden verspreiden, delen en opslaan.
Zonlicht verbetert immers onze stemming en vermindert depressieve klachten. Je zou niet op dat idee komen als je de dolcellen ziet in het Dolhuys, het Museum van de Geest in Haarlem. Vroeger sloten ze daar onrustige mensen met stemmingswisselingen op in donkere stenen hokken. Ook buiten is het in deze tijd van het jaar vaak donker. Hoewel de dagen sinds eind december weer wat langer worden, worden velen in januari somber van het opstaan in het donker en het grijze, grauwe weer. Blue Monday, de derde maandag van januari, staat zelfs bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Wat zouden we die maandag stralen als we de zomerse energie en levensvreugde konden opslaan om ons ermee op te laden in de winter!
We kunnen natuurlijk ook naar onze familieleden op het zuidelijk halfrond gaan, maar dat zit er dit jaar helaas niet in. Op het zuidelijk halfrond is het volop zomer, vooral op Tonga, waar onze dochter, haar man en hun kinderen op bezoek zijn bij hun (schoon) ouders. Precies een jaar geleden veroorzaakte de catastrofale vulkaanuitbarsting in Tonga niet alleen grote onrust in onze familie, maar ook een extreme bliksemconcentratie, met bijna 400.000 bliksemschichten in slechts zes uur. Een enorme hoeveelheid energie die ergens moet zijn blijven hangen, maar die we niet kunnen opslaan. Gelukkig ontbreekt het de inwoners van Tonga niet aan energie om hun huizen en resorts weer op te bouwen. Ze hebben zelf voldoende veerkracht en waarderen extra dat ze na de vulkaanuitbarsting en jaren van corona-isolatie weer samen vakantie kunnen vieren. Het opladen van energie met én door fysiek contact is veel belangrijker en zorgt voor een betere stemming dan de energie voor digitale contacten. Dan mag de batterij van de smartphone best even leeg zijn.