maandag, januari 16, 2023

Zonneschijn op Blue Monday


De batterij van mijn smartphone moet ik steeds vaker opladen. Gelukkig leveren onze zonnecellen, dankzij het vele zonlicht van het afgelopen jaar, voldoende energie. We hebben per saldo zelfs energie terug kunnen leveren aan de energiecentrale. Ondanks de steeds hogere voorheffingen van het energiebedrijf (gebaseerd op onze oude verbruik cijfers vóór de aanschaf van de zonnecellen) zijn we daarom niet neerslachtig. Het is alleen jammer dat het teveel aan energie (nog) niet eenvoudig in batterijen kan worden opgeslagen. Nog mooier zou het zijn als we energie net als internet via lange kabels over de wereld kunnen transporteren en verdelen. We kunnen dan lekker profiteren van de zon-intensiteit verschillen tussen de diverse continenten op dezelfde momenten. Nog idealer als we de optimistische stemmingen, die bij veel zonlicht horen, over de wereld kunnen transporteren, verdelen en opslaan. 

De zon verbetert immers onze stemming en vermindert depressie symptomen. Je komt trouwens niet op dit idee als je de dolcellen bezoekt in het Dolhuys, het Museum van de Geest in Haarlem. Daar sloten ze onrustige mensen met stemmingswisselingen op in een stenen donker hok. Ook buiten is het in deze tijd vaak donker. De dagen mogen dan sinds eind december in dit deel van de wereld weer gaan lengen, toch worden velen juist in januari neerslachtig van in het donker opstaan en het sombere en grauwe weer. Blue Monday, de derde maandag van januari, staat zelfs te boek als de meest deprimerende dag van het jaar. Wat zouden we die maandag kunnen stralen als we de zomerse energie vol levensvreugde konden opslaan en ons ermee konden opladen in de winter. Wij kunnen ook naar onze familieleden op het zuidelijk continent gaan, maar dat zit er dit jaar helaas niet in. 

Op het zuidelijk halfrond is het immers volop zomer, zeker op Tonga waar onze dochter, man en kinderen op bezoek zijn bij hun (schoon) ouders. Precies een jaar geleden zorgde de catastrofale vulkaanuitbarsting in Tonga niet alleen voor veel onrust in onze familie, maar veroorzaakte ook de extreemste bliksemconcentratie ooit gedetecteerd (bijna 400.000 bliksemschichten in slechts zes uur). Een extreme hoeveelheid energie die vast ergens is blijven hangen, maar die we niet op kunnen slaan. Gelukkig ontbreekt het de inwoners niet aan energie om de vele huizen en resorts weer op te bouwen. Ze hebben zelf voldoende energie opgeslagen om extra te waarderen dat ze na de vulkaanuitbarsting en de jarenlange corona isolatie weer samen vakantie kunnen vieren. Het opladen van de eigen energie met én door fysiek contact is daarbij veel belangrijker en geeft een veel betere stemming dan energie voor digitale contacten. De batterij van de smartphone mag dan best even leeg zijn.