In 2015, een heftig jaar, stond onze planeet op diverse plekken in vuur en vlam. We werden ons pijnlijk bewust in welke wereld we leven. President Hollande zei bij de afsluiting van de klimaattop: “Dankzij deze planeet, mogen we samenkomen om over het klimaat te spreken”. Of, zoals de onlangs overleden schrijver en arts Oliver Sacks zei: “Het is een enorm voorrecht en avontuur om als denkend wezen op deze mooie planeet te leven’. Bewust zijn van onze relatie met moeder aarde, én het verschil tussen arm en rijk op diezelfde aarde opheffen. Het is een uitdaging om het welvaartsverschil tussen het Noordelijk en Zuidelijk deel van Moeder aarde (én trouwens ook van Rotterdam) weten te dichten.
Voor je het weet wordt het vuur aangewakkerd in plaats van gedoofd, zo sloeg begin 2015 in Parijs het noodlot toe met de aanslag op Charlie Hebdo. Daarna volgden aanslagen in Kopenhagen, onthoofdingen van Koptische Christenen en mensonterende aanslagen en overige gruweldaden door IS. Dit leidde tot een vluchtelingenstroom die Europa bijna boven het hoofd groeide. De recente aanslag in vrijwel onze achtertuin, in Parijs, deed ons meer dan eens beseffen dat we wereldburgers zijn geworden. We moeten leren omgaan met de angst van terrorisme en daar de vrijheid van het vrije woord tegenover zetten. Inspirerend dat de Parijzenaars hun veerkracht toonden, weer kozen voor het Parijse leven, hun ‘joie de vivre’, hun bewijs dat de liefde alles overwint.
Het verlies van mensenlevens zoals in Parijs grijpt ons allen aan. De meesten van ons hebben angst voor de dood. De titel van deze blog, ‘le feu continue’, gebruikte de vrouw van mijn zwager bij zijn overlijden, vorige maand op 55-jarige leeftijd. In de vier jaar van zijn ernstige ziekte wensten ze elkaar in hun gezin in plaats van ‘veel gezondheid’, ‘veel liefde’ toe. Zo ontstond in hun gezin een sterke onderlinge verbondenheid die verder gaat dan de periode van fysiek samenzijn. Op het triest moment van afscheid, konden ze toch gelukkig zijn. Trots op de bereikte verbondenheid. Het vuur van de verbondenheid blijft branden. Liefde overwint alles.
Vorige week zag ik op Schiphol voor het eerst de partner van mijn dochter uit Nieuw-Zeeland. Zaterdag heeft hij net over de Belgische grens, in een replica van de Lourdesgrot, onder de ogen van het Mariabeeld, aan mij haar hand gevraagd. Zondag mocht ik mijn dochter begeleiden op de bruiloft en overdragen aan haar man uit Tonga. Ondertussen zat mijn 93-jarige moeder te glunderen naar haar kleinkind en haar huwelijkspartner uit Tonga, achter ons sliep mijn pasgeboren eerste kleinkind rustig in de armen van haar moeder. Ook in mijn eigen gezinnetje blijft het vuur van de verbondenheid branden tussen alle hectiek van werk en privé door. De wereld verandert, ook mijn gezinnetje van Brabanders is een gezinnetje van Wereldburgers geworden, maar de kracht en verbondenheid van de liefde blijft. Even te beseffen dat sommige vuren, zoals het vuur van de verbondenheid, tot in lengte van jaren mogen blijven branden.