Wang Gulying (107) uit de Chinese provincie Guizhou durfde nooit te trouwen omdat alle mannen in haar omgeving hun vrouwen sloegen, tot tranen aan toe. Ze is eindelijk zo ver dat ze op zoek gaat naar een echtgenoot. Toch zijn chinezen al heel erg lang bekend met de tegenstellingen, Yin en Yang, binnen het universum. Yin staat voor vrouwelijkheid en Yang voor mannelijkheid, al komen beide elementen in het lichaam van beide seksen voor. Yin en Yang zijn onderling afhankelijk, onlosmakelijk met elkaar verbonden en houden elkaar in balans.
De westerse wetenschap doet er langer over om reeds duizenden jaren beschikbare Chinese kennis toe te passen op de 110.000 relaties die ieder jaar stranden. Driekwart van de scheidingen ontstaan omdat partners uit elkaar groeien en niet meer praten. Onderzoek van de VU Amsterdam laat zien dat gelukkige partners continue bezig zijn elkaar te vormen naar hun eigen ideale zelfbeeld en daar zelfs plezier aan beleven. De beide partners groeien naar elkaar toe én gaan daadwerkelijk meer lijken op hun beste versie.
De onderzoekers noemen hun ontdekking het Michelangelo-verschijnsel. Vreemd, want hij maakte prachtige creaties, werd bijna negentig, maar trouwde nooit. Zijn liefde voor de vrouwen bleef beperkt tot zijn min, de echtgenote van een steenhouwer. Zijn David, Michelangelo's aanbidding van het mannelijke lichaam, leverde wel prachtige beeldhouwkunst op. Yin en Yang, het ideale beeld en het blok marmer, jij en je partner, de één is al aanwezig in de ander. Samenleven draait om samen te groeien zonder elkaar kleiner te krijgen, scheppen in plaats van meppen.