Mooier kon Guus Hiddink het voor de Nederlanders niet maken, het verlies van Nederland tegen Rusland. De Russen hadden eerder dit jaar ook al succes op het Eurovisiesongfestival, ‘And finally Russia twelve point, La Russie douze points’. Al jaren lukt het Nederland niet meer door te dringen tot de halve finales en finales van de EK’s en Eurovisie Songfestival. Het liedjesfeest is de jaarlijkse graadmeter voor de politieke ontwikkelingen in Europa. Nederland speelde in de beginjaren een grote rol. Corry Brokken zong Nederland in 1957 met ‘Net als toen’ naar de eerste positie, terwijl ze weken daarvoor nog kousenverkoopster was in een Bredaas warenhuis. Ten tijde van de Koude Oorlog won Nederland viermaal (1957, 1959, 1969, 1975). Daar bleef het bij. Sinds de val van de muur maken steeds meer landen weer deel uit van Europa, vooral landen uit Oost-Europa. Vooral de nieuwe landen bereiken de finale. De slechte resultaten op het Europees Songfestival worden vooral toegeschreven aan het nationalistisch stemgedrag van de ‘nieuwe’ deelnemers, daarvan kan bij de EK’s geen sprake zijn. Toch staan Turkije en Rusland in de finale.
Dat Nederland geen hoofdrol meer speelt op het Europees Songfestival, noch in de politieke arena, komt niet door het nationalistisch stemgedrag. De macht in Europa verschuift terug naar het historische machtscentrum. Het Europa van nu is weer bijna het Europa van de 18e en 19e eeuw. Het zwaartepunt lag toen in het Midden- en Oost- Europa. Daar lijkt het weer terug te keren en Nederland komt in de periferie te liggen. Songfestivals en EK’s zijn indicaties voor de wijzigende politieke verhoudingen. Hoopvol is dat Brussel de hoofdstad van Europa is en blijft. In de 19e eeuw was Brussel onder koning Willem I de hoofdstad van Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het huidige Nederland en België vormden één staat. Was de gezamenlijke organisatie van de Euro 2000 wat dat betreft een voorbode voor een politieke ontwikkeling?
We krijgen misschien geen twaalf punten meer, maar we zitten wel vaker op of dicht bij de plek waar de punten verdeeld worden. Guus Hiddink is trainer/coach van Rusland, zo kan een Nederlander de punten in ieder geval verzilveren in harde valuta. Grote kans dat de Nederlandse fiscus daar ook nog iets van ziet, want Hiddink kan misschien wel makkelijk winnen van Nederland, leuker zal de fiscus het niet voor hem maken.