donderdag, april 26, 2007

TEGELTJESWIJSHEID


De felle reacties van NRC lezend Nederland op het artikel van Kinneging over het opvoeden van kinderen laten zien hoe gevoelig het onderwerp is. Kinneging stelde dat betaal werk en het opvoeden van kinderen lastig te combineren zijn: “Ieder uur op het werk kan niet besteed worden aan de kinderen.”  Ook vond hij dat stiefouders meestal niet de zorg en aandacht bieden die de echte papa en mama geneigd zijn aan kinderen te geven. Tegenstanders verweten de hoogleraar rechtsfilosofie ’tegeltjeswijsheid’.
     Wat is er eigenlijk mis met ‘tegeltjeswijsheid’? Zulke spreuken zijn vaak herkenbaar en bevatten een kern van waarheid. Het boekje Dating, hoe je die leuke man vindt, verleidt en houdt “staat vol tegeltjeswijsheid. Uit mijn eigen, niet-wetenschappelijk onderzoek onder een groot aantal vrouwen bleek dat ruim 90% het eens was met de auteur. ‘Vinden en verleiden’ lukt nog wel, maar die man vasthouden is het grootste probleem. Uiteindelijk vallen vrouwen op persoonlijkheid, humor, intelligentie en een goed lichaam en niet alleen op de vriendelijke ogen, smalle heupen en sensuele mond.

     Zo staan er meer tegelwijsheden in het boekje, zoals dat het aangaan van een relatie te vergelijken is met een fusie van twee bedrijven. Nou zijn die fusies in meer dan 70% van de gevallen geen succes, dus of dat nou een goed voorbeeld is? Toch vond ik het tekenend dat bijna alle vrouwen zich herkenden in de suggesties om hun partner te behouden. Misschien had Kinneging beter kunnen pleiten om, direct na het verleiden, vooral te investeren in het vasthouden van elkaar. De kinderen behouden daardoor ook hun eigen papa en mama. ‘Angels (UK) of Love als tegengif voor stekende angels (NL)’,  is misschien de beste tegeltjeswijsheid.

donderdag, april 19, 2007

MINIROK


De meiden die door het vroege warme weer al hun nieuwe lente- en zomergarderobe samenstellen, zullen gemerkt hebben dat de jurkjes en rokjes dit seizoen wel erg kort zijn.
     Op de jongerenwebsite Spunk.nl staan wel heel bijzondere tips voor het intensief shoppen; tien tips om te stelen bij H&M. "Als je geen geld hebt voor de H&M mode, moet je stelen". Ervaren dievegges, zoals de 18-jarige Nicole met een vijf jarige (!) ervaring, deelden hun adviezen. Volgens de site is het niet zielig om te stelen van een bedrijf dat hele salarissen van kindarbeiders in de Derde Wereld steelt. Zo’n stelling duidt op geestelijke armoede van de bedenkers.
     Een armoede die in schril contrast staat met de werkelijke armoede waar bisschop Muskens aandacht voor vroeg met zijn uitspraak: “Heb je geen geld voor brood, dan mag je dat stelen”. Hij plaatste met zijn uitspraak de schrijnende armoede in de huidige maatschappij onder de aandacht brengen en mensen confronteren met de concrete werkelijkheid: de rol van middeleeuwse voedselbanken in deze moderne tijd.
     Muskens kwam met zijn uitspraak op voor de zwaksten in de samenleving. De nieuwste modetrends van H&M, hoe uitdagend voor de jeugd die ook zijn, blijven luxeartikelen. Een kort rokje shoppen is geen kwestie van overleven. Je kunt er zelfs maximaal mee scoren, als de zoom juist daar valt waar je been smaller wordt. Zelfvertrouwen en een ontspannen houding maken zo’n minuscuul rokje of jurkje pas echt tot een succes. Dat is enige tip die telt: elke meid heeft recht op haar eigen minimumlengte, als ze zich er maar lekker bij voelt.

donderdag, april 12, 2007

KAPPERSHULP


De kappershulp, zo iemand die niet zelf knipt maar de krullen aanveegt, leek een verdwenen beroep, maar in Amsterdam houden ze graag oude tradities in stand.

     Het proces tegen Holleeder en de moord op vastgoedhandelaar Endstra is volop in het nieuws, maar zeggen voor mij minder over de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld dan het overlijdensbericht van een kappershulp. Dat mensen elkaar kennen zegt immers weinig; tussen jou en ieder willekeurig persoon op aarde zouden slechts vijf menselijke schakels zitten. Hoever liggen onder- en bovenwereld dan echt uit elkaar?

De overleden kappershulp bleek ook nog astroloog en niet één van de minsten. Zowel eurocommissaris Neelie Kroes, stervoetballer Gullit, ontvoerder Holleeder, vastgoedhandelaar Paarlberg en advocaat Oscar Hammerstein lieten zich door hem adviseren. Bij belangrijke beslissingen vroeg Brink altijd zijn raad. Volgens NRC had mevrouw Brink hem al drie jaar niet gesproken, maar haar man en chauffeur verzorgden de astroloog tot zijn sterfbed. Zo komen onder- en bovenwereld wel erg dichtbij elkaar.

     Hoe zit dat bij mij denk je dan onwillekeurig. Dat is dan toch even schrikken. Uit de krant blijkt dat er slechts twee menselijke schakels zitten tussen mij en één van vermoorde maten van Holleeder. Eigenlijk slechts één schakel, maar sinds mijn 15e heb ik haar niet meer gezien, alweer lang geleden. Sindsdien ben ik bovendien al mijn blonde lokken kwijtgeraakt, zonder hulp van de kapper.

donderdag, april 05, 2007

STABAT MATER


Reizen betekent plannen. Voor je het weet, ben je dagenlang door dikke brochures aan het bladeren en eindeloos aan het turen op een scherm vol met toeristische websites. Uiteindelijk check je in bij Ryanair, om er achter te komen dat je moet bijbetalen omdat de naam op het ticket niet overeenkomt met je paspoort; daarin staan mijn doopnamen Johannes Cornelis, niet mijn roepnaam Kees.
     Zoveel tijd als we besteden aan de voorbereiding van onze vakantie, zo weinig staan we stil bij 'de' reis die bij onze geboorte al vastligt. De stemmen van Het Nederlands Kamerkoor ontroerde mij diep tijdens hun a capella uitvoering van het Stabat Mater. In een middeleeuwse sfeer bezongen zij de treurnis van een moeder om de dood van haar zoon, met verschillende versies: van éénstemming Gregoriaans tot moderne, meerstemmige bewerkingen van deze beroemde klaagzang van Maria.
     Tegenwoordig mag treuren om de dood van een naaste openlijker worden getoond, en groeit de belangstelling voor een bewuste voorbereiding op het eigen levenseinde. De planning van je laatste reis kent geen exacte vertrekdatum, maar geeft wel meer diepgang aan je huidig bestaan. Al blijft het ongewis of je het begin of het einde van die reis aan het plannen bent.