woensdag, februari 23, 2005

WARME WINTERS



Ieder jaar betaal ik trouw het abonnement van de lokale schaatsclub. Met de giro-overschrijving verdwijnen de koeien uit het weiland en wordt rivierwater opgepompt.
Het blijft vervolgens wachten op een echte vriesperiode die steeds minder vaak voorkomt. Op de perfecte schaatsbaan, kon je vroeger lekker rollebollen met vriendjes en vriendinnetjes. Het echte schaatsen lieten we over aan ‘Boven de rivieren’, voor ons was de ijsbaan een grote ‘flirt’-locatie.

     Klimaatveranderingen maakt schaatsen op natuurijs steeds onwaarschijnlijker. Tv-reportages spreken over een gemiddelde temperatuurstijging met enkele graden door een toenemend wereldwijd energieverbruik. Waar moet je dan heen voor schaats- en winterpret? Naar de ooster- of zuiderburen: via Trier ben je in 3,5 uur bij de Erbeskopf in Thalfang, of via Venlo op de Ettelsberg in Sauerland. Vroeger was dit avontuurlijker, je wist nooit of er voldoende sneeuw zou liggen. In het vroege internettijdperk verschenen foto’s op de websites, later gevolgd door trage webcams en uiteindelijk livestreams.  Tegenwoordig heeft ieder wintersportdorp een redelijk actuele webcam, variërend van een beeldje per dag tot een live stream webcam. Even kijken op http://www.hunsrueckhaus.de/webcam/current.jpg en bij sneeuwval direct online een huisje boeken. Jammer dat de uitstoot van uitlaatgassen de temperatuur weer doet stijgen, maar ik neem door de week de trein, dus met mijn uitstoot valt het wel mee.

     Die sneeuw in Duitsland is leuk, maar geef mij toch maar die natuurijsbaan met z’n romantische verlichting, koude wind en barokmuziek. Terug naar de tijd waarin je indruk probeerde te maken op sierlijke meisjes met witte ijshockeyschaatsen en plastic schaatsbeschermers als contactpuntjes.

 

dinsdag, februari 15, 2005

VALENTIJNSDAG



Lig je goed in de markt? Is Valentijnsdag goed verlopen? Ben je in de bloemetjes gezet door een onbekende, of viel het dit jaar weer tegen met de rozen? Het is altijd lastig te voorspellen of je succes hebt bij een ander. Dat geldt niet alleen voor romantiek, maar ook voor muziek. Wat is mooie muziek en ligt prettig in het gehoor? Een moeilijke vraag.

     Tegenwoordig kopiëren de meesten van ons muziek (illegaal) en branden erop los, waarna we pas beslissen of we een nummer de moeite waard vinden om vaker te draaien. Dat bespaart de dure aanschaf van een muziek-cd’s. Voor de prijs van enkele cd's heb je tegenwoordig een hele stijlvolle mp3-speler, inclusief FM radio en een memorystick van 256 mb. Modern design in een roestvrij stalen behuizing, kleiner dan een luciferdoosje en de helft dunner. Prachtige muziek in je oren - maar zo'n liedje moet eerst wel uitgegeven worden. Is dat nog rendabel voor de platenindustrie?

     Met behulp van statistiek kun je allerlei zaken beter voorspellen. Jaren geleden kwam een programma op de markt dat bij de start van de competitie de eindstand kon voorspellen op basis van voetbalclubkenmerken. Nooit meer iets over gehoord - waarschijnlijk gaf het de verkeerde uitslag. De nieuwste ontwikkeling is het voorspellen van hit potentieel van songs via een wiskundige patronen van maten en noten. De genaamde 'Hit Song Science'-software van Polyphonic HMI voorspelde al het succes van Norah Jones en Maroon 5 correct (zie www.hitsongscience.com).
     Een song heeft meer kans op succes als hij: aangenaam klinkt, makkelijk blijft hangen, een goed wiskundig patroon heeft en goed gepromoot wordt. De software bevat alle 3.5 miljoen 'Billboard'-hits. Bij sterke overeenkomst van het wiskundige patroon van een lied met eerder hits is de kans op succes groot.

     Geruststellend nieuws voor de creatievelingen onder ons: het programma kan niet zelf scheppen. Gelukkig zijn de creatieve hersencellen van de Chopin's en Lennon's onder ons dus nog niet te kopiëren. En Valentijnsdag……? Blijf werken aan je uitstraling en het gaat zeker lukken in 2006. Of zouden ze dan inmiddels ook een programma hebben ontwikkeld om je kansen te voorspellen?

 

dinsdag, februari 01, 2005

PAIREN


Wim, een kennis, zit rustig tegenover mij in de trein. Hij reist regelmatig naar Den Haag. Geen spoortje nervositeit te bespeuren, terwijl de voorpagina van de plaatselijke krant prominent meldt dat Wim aan 'pairen ' doet. Wim heeft een probleem en hij is niet de enige. Van Brabant tot in Rio, van Venetië tot in New Orleans proberen ze samen een probleem op te lossen. Pasen, de herdenking van de wederopstanding van Christus, valt nooit op een vaste datum. Het kan laat of vroeg in het jaar vallen. Dit jaar valt Pasen extreem vroeg, en daarmee ook de veertigdaagse vastentijd die daaraan voorafgaat. Dus ook de carnaval, om nog even voor de vasten uit te pakken, valt extreem vroeg.
     Direct na Nieuwjaar zitten de mannen van de vaste carnavalsclub daarom in het café om het thema voor dit jaar vasttestellen. Waar je normaal gesproken zo’n zeven à acht weken voor hebt, moet nu in vier weken gebeuren. Dat vraagt snel overschakelen van het Kerst- en Nieuwjaars gevoel naar een ontluikende voorjaarsprikkeling. We gaan als 'zonen van Prins Bernhard'. Veel vliegtuigjes vouwen, anjers maken van papieren zakdoekjes, koltruien, medailles enzovoort.
     En Wim? Die moet "pairen". Niks geen seksistische uitspattingen. In Nederland geven we niet makkelijk formeel ruimte voor minderheidsculturen. Dus Wim krijgt als Tweede Kamerlid ook geen vrij voor carnaval. Hij moet een zuidelijk oppositielid vinden dat ook vrij neemt, zodat de stemverhouding bij eventuele stemmingen gelijk blijft. Gelukkig weet Wim dat ook in de Nederlanden geldt dat de culturele achtergrond sterker is dan de politieke voorkeur. Die PvdA’er zal hij zeker wel vinden. En wij, ‘de mannen’? We krijgen een hogere erfenis, want ook Lockheed schijnt nog wat extra geld aan 'ons pa' te hebben gegeven.