maandag, juli 29, 2024

Van Stuur tot Swipe : De evolutie van innovatie en de les van Parijs

 



De aanschaf van een nieuwe auto zit voor veel mensen vol emoties. De autodealers maken een hele show van de onthulling van je nieuwe technische wonder. Maar is het wel zo’n grote innovatie, verandert het ons leven? Onze volledig elektrische auto is inderdaad een stap vooruit in termen van energie-efficiëntie en milieu-impact, maar blijft in wezen hetzelfde monofunctionele product als zijn voorgangers: een voertuig dat mensen van punt A naar punt B brengt. Het lijkt een computer op wielen, maar de analoge (automobiel) en digitale werelden zijn fragmentarisch en op een soms inconsistente manier geïntegreerd. Zo kun je de radiozender wel mondeling instellen, maar de ruitenwissers kun je weer niet mondeling bedienen. De volledig elektrische auto is een stapsgewijze verbetering, maar de functie blijft in essentie dezelfde. In tegenstelling tot de oude telefoon die een transformatie heeft ondergaan die zijn oorspronkelijke vorm en functie ver overstijgt De smartphone is een baanbrekende innovatie, essentiële functies zijn toegevoegd aan het traditionele product. Karl Benz, uitvinder van de eerste bruikbare auto, zou onze nieuwste auto herkennen als een auto, terwijl de smartphone weinig gelijkenissen zal oproepen bij Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. Baanbrekende innovaties veranderen ons leven, onze manier waarop we communiceren, werken en leven. 

 

Het gebruik van gebaren gaat waarschijnlijk duizenden jaren terug, maar de moderne gebarentaal is pas vanaf de 18e eeuw ontwikkeld. De meeste van onze kleinkinderen zijn inmiddels al zo ver dat ze mee kunnen doen aan gebarentaal spelletjes, zoals Party & Co. Het gebaar om een foto te maken is bij hen het drukken met hun wijsvinger op een denkbeeldig plaatje. Mijn foto-gebaar is met een vinger boven op een denkbeeldig blokje drukken.  Zij bellen door meerdere keren te drukken op het plaatje en het plaatje vervolgens aan het oor te houden. Mijn gebarentaal is een denkbeeldige hoorn in mijn linkerhand en met de andere hand een vinger in een draaischijf te steken, voor hen totaal onherkenbaar gebaar. De telefoon is geïntegreerd in een smartphone, een handig ding dat in het Duits treffend een “Handy” heet. De kinderen “swipen’ er vrolijk op los in de gebarentaal. Mijn voorouders zouden in de verste verte niet weten wat ze uitbeelden. In gebarentaal beelden jong en oud de auto uit door aan een denkbeeldig stuur te draaien en pedalen te bedienen.  Zo laat de gebarentaalontwikkeling mooi het verschil zien tussen innovatie en verbetering.

 

De nu al memorabele opening van de Olympische Spelen dwars door de stad Parijs was een prachtige combinatie én integratie van de historische uitstraling van de stad en de nieuwste technologieën. Frankrijk wilde zowel progressiviteit en trots uitstralen met de diverse uitingen van de Franse cultuur en geschiedenis, varend langs iconische locaties. Het technologisch wonder van de wereldtentoonstelling van 1889, de Eiffeltoren, vormde de afsluitende historische locatie waar oude en nieuwe technologieën vloeiend bij elkaar kwamen. Vanaf de eerste etage zong Celine Dion loepzuiver een hymne aan de liefde. Dankzij de technologisch perfecte en onzichtbare beeld- en geluidsregistratie werd haar performance in de open lucht wereldwijd van dichtbij vol emotie en kippenvel beleefd. Was  het uiteindelijk niet de techniek maar de vocale kracht en moed van een zangeres die de opening memorabel maakte.