zondag, januari 15, 2017

DESTRUCTIE VAN HET GEHEIM?



Het ontbreken van basisvertrouwen leidt wereldwijd tot een verlangen naar volledige transparantie over alles wat we van elkaar willen weten. “Wij hebben geen geheimen voor elkaar” gebruiken intimi weleens om aan te geven dat ze elkaar onvoorwaardelijk vertrouwen. Is dat werkelijk wel nodig voor ware liefde? Vraagt een langdurige, gezonde relatie niet juist om het onuitgesproken laten van dingen die beter onbesproken blijven? Moeten we alles aan elkaar laten weten? Is het bewust achterhouden van bepaalde informatie voor anderen eigenlijk wel zo slecht? De vernietiging van het geheim, volledige transparantie, kan juist tot verstoorde relaties leiden. Vaak wordt achteraf geconstateerd dat sommige dingen beter verzwegen hadden kunnen blijven.

     Vroeger bewaarden we geheimen vooral in ons hoofd, soms schreven we ze op en verstopten we ze ergens. Toen telefoongesprekken nog handmatig werden verbonden door telefonistes die soms meeluisterden, was je voorzichtig met wat je via de telefoon deelde. In de digitale wereld is onze smartphone echter uitgegroeid tot de schatkist van onze geheimen. Hacken maakt deze schatkistjes zo transparant dat geheimen vaak geen geheim meer blijven. In de Italiaanse film Perfetti Sconosciuti leggen zeven vrienden hun smartphones open en bloot op tafel en delen ze elke binnenkomende boodschap met elkaar. Dit openlijk hacken van elkaars geheimen blijkt de start van de ondergang van hun vriendschap.

     In een ongekend tempo heeft de smartphone ons dagelijks leven veroverd. Deze toegangspoort tot digitale informatie is zo belangrijk geworden dat zelfs peuters hem al nadoen, het liefst met een speelgoedmobieltje. Deze technologische revolutie brengt echter niet alleen nieuw speelgoed, maar ook psychische klachten zoals burn-outs. Zelfs Steve Jobs beperkte de schermtijd van zijn eigen kinderen. Langzaam worden de mogelijke ontwrichtende gevolgen van overmatig of verkeerd smartphonegebruik duidelijk, en worden de extreme kanten van de digitale samenleving voelbaar. Illustratief is de uitbreiding van Defensie met een cyberafdeling, naast landmacht, luchtmacht en marine. Dankzij defensiehackers verdwijnen de geheimen van potentiële vijanden. Hacken van digitale informatiestromen kan zomaar leiden tot de daadwerkelijke vernietiging van machthebbers en hun militaire-industrieel complex.

     De uitspraak ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ is zeker van toepassing op goede relaties. Iets voor elkaar geheim kunnen houden is vaak waardevol en opbouwend, in plaats van destructief. Je geheimpjes gewoon bewaren in je gedachten of op een andere veilige verstopplek — dat is soms toch het meest vertrouwd.