vrijdag, december 19, 2008

RIJKDOM



We hadden geen mooie zomer, de parasol bleef ingepakt. Stel je voor: een zonnige dag, de nieuwe auto vol gepakt, kinderen op de achterbank, de wereld op z’n mooist en dan een kettingbotsing. Gelukkig alleen materiële schade, even geen strand, even geen nieuwe auto, even geen materiële voorspoed. Het leven staat plotsklaps stil.
     De hele wereld lijkt zo’n ervaring te hebben ondergaan. Plotsklaps trokken begin oktober donkere wolken samen, niet de unieke wolkenmassa’s van Nederlandse schilderijen, maar een wereldwijd fenomeen van de VS tot China. We werden één in deze crisis, afhankelijk van elkaar voor een oplossing. De olympische spelen in Beijing en de crisis laten ons zien dat we steeds meer één wereldbevolking vormen ongeacht kleur of rijkdom.

     Dat maakt ons verantwoordelijk om zorgvuldig om te gaan met de aarde, onze medemensen en de natuur. Klimaatverandering lijkt naar de achtergrond te zijn verdwenen, maar de financiële crisis leert ons dat alles met alles samenhangt; armoedebestrijding, klimaat, recessie. We moeten de economische welvaart delen met anderen op deze wereld. Gelukkig is er hoop, vorig jaar lag Amerika dwars op de klimaatconferentie in Bali, terwijl alle andere landen hun verantwoordelijkheid namen, nu wil Obama met Steven Chu als minister van Energiezaken het voortouw nemen.
     Het draait om veiligheid geven en vertrouwen. Vertrouwen in de elkaar. De afgelopen jaren stond eigen gewin en onverzadigbare zucht naar meer, centraal. De rijken werden almaar rijker, altijd op zoek naar de zoveelste nieuwe prikkel. In die tijd kon belegger en fraudeur Bernhard Madoff floreren en mensen voor miljarden oplichtten zelfs zijn bloedeigen zoons. Hoe ver kun je zakken? De zoektocht naar materiele welvaart heeft plaats gemaakt voor inspiratie, zingeving, kwaliteit van leven, tijd en aandacht. Terugkijkend op onze mooiste, gelukkigste en belangrijkste herinneringen, zijn het vaak niet de carrière of luxe aankopen die tellen. Paul de Leeuw zei het bij zijn 25-jarig tv-jubileum; die flitsende tv- carrière woog niet op tegen het genot van zijn gezin. Echte rijkdom is het hebben van goede relaties en vrienden. Vrienden zijn belangrijker dan geld.
      In tijden van recessie vinden we elkaar en zoeken we zekerheid en traditie. De wetenschap heeft ons inzicht gegeven in onze wereld: de totstandkoming en de ontwikkeling. Het bestaan van het heelal neemt de één als feit aan, de ander viert zeker tijdens deze kerstdagen de geboorte van het Licht. De ‘waarom’ vraag blijft ons bezighouden, vandaar toch de behoefte om samen verhalen te vertellen, thuis, met vrienden, in traditionele kerken of in poptempels. Passend in deze tijd waarin alles lijkt samen te smelten, waarin verschillen in lichaamskleur, geslacht en leeftijd vervagen.
     Passie en inspiratie kunnen ons een betere wereld brengen. Materieel gaat het misschien even wat minder, alles wijst erop dat we als wereldgemeenschap de behoefte hebben om samen op te trekken en liefde te geven. In de geest van  ‘geven is beter dan ontvangen’, hoop ik dat u de komende feestdagen veel liefde mag geven. 

 

maandag, december 08, 2008

PISBAK



Het diner in de Achterhoek begon met een discussie over een nieuw zorgconcept. Innovatieve ideeën kosten geld, dat is in de zorg vaak schaars. In het bedrijfsleven kun je met een goed gesprek van mannen onder vier ogen nog een eind komen, in de zorg werkt dat anders. Mannen hebben sowieso niet de neiging tot dit soort intieme contacten, ze combineren liever praten met doen.
     Hedendaagse restaurants mogen graag hun designcreativiteit loslaten op de vormgeving van de herentoiletten, soms ten koste van de intimiteit. De vormgeving loopt van een spiegelzaal met individuele porseleinen pisbakken, via een brede metalen pisbak op kniehoogte tot een traditionele geëmailleerde pisgoot in de vloer met manshoge geplastificeerde schotjes. In de Achterhoek, zijn dankzij het fotobehang de pisbakken opgehangen aan bomen en kijken dames fotograferend en giechelend mee. Afleidend design, terwijl het eigenlijk gaat om zorgvuldig plassen. 

     Toch is het herentoilet dé ideale setting voor een kort persoonlijk gesprek, zelfs met een onbekende man, met de ogen gericht op de pisbak. In de Achterhoek bleek dat toevallig een gepensioneerde ziekenhuisdirecteur uit Davos te zijn, die deelnam aan een serviceclub, die zich mede inzet voor betere oogzorg wereldwijd. Na de urine daad in het herentoilet en een snel bezoekje aan de tafel van de serviceclub, zag de financiering van het zorgconcept er een stuk zonniger uit. De mannen aan de dinertafel voelden precies aan wat bij de pispakken gebeurd was, de vrouwen konden zich geen voorstelling maken. Voeren vrouwen in zo’n onpersoonlijke lange rij voor het vrouwentoilet, goede gesprekken onder vier ogen?

dinsdag, december 02, 2008

PERSPECTIEF


Uitkijkend naar de overzijde van het restaurant viel mijn oog op een groot schilderij met de tekst ‘vanaf de maan af gezien zijn we allen even groot’. Mijn blik viel daarna op een jongen aan het andere tafeltje. Als finalist in het tv-programma Op zoek naar Joseph kwam hij iedere zondagavond groots de huiskamer binnen gezongen, aan het tafeltje was het gewoon een jongen met een tenger postuur. Een kwestie van inzoomen.
     Rijdend over een kale Maasvlakte viel de omvang van het enorme schip Hermod niets eens zo op. De twee kranen van dit boorplatform-installatieschip reiken 160 meter boven water, net zo hoog als de Euromast, plus een diepgang van minstens 11 meter. Lopend op het omvangrijke platform vallen de bouten van één van de ankers op, zo groot als de omvang van twee volwassen mannen. Je hebt als klein mensje geen schijn van kans als bij een flinke storm dat kolossale staal vrij spel krijgt.
     Booreilanden staan soms op lange stalen poten van 1,5 kilometer lang, drie keer zo hoog als de hoogste gebouwen ter wereld. Toch is het frezen van elke buis precisie werk, en het installeren een kwestie van centimeters. Te vergelijken met een kapper die vanaf de maan de haren knipt van zijn klanten op moeder aarde. Een technisch wondertje dat tegelijkertijd de gedetailleerde schepping van het heelal in perspectief zet, echt een groot wonder.