donderdag, december 21, 2006

LICHT


Midden in Afrika, in Mombassa, Kenia staat een vuurtoren. Niet als baken voor de zeevaart, maar als symbool van hoop voor slechtzienden. Het lichtbaken staat naast een moderne oogkliniek.
     Copernicus leerde ons dat de wereld om de zon draait, waarna ons universum groter en groter bleek. Eerst bleken we een onderdeel van een nog enigszins overzienbaar melkwegstelsel. Naar de nieuwste inzichten is het universum nog vele malen groter. De aarde is niet meer dan een rotsklompje in een sterrenstelsel, waar er nog miljarden andere van zijn. Tot zover lijkt onze levensvorm uniek in het heelal. Toch lijkt de unieke mens op weg om het leven op ons rotsklompje flink op te warmen, met desastreuze gevolgen. Als we zo doorgaan doven we ons eigen wereldlichtje. Oud vicepresident Al Gore wijst de wereldgemeenschap terecht op ons onverantwoord omgaan met onze hulpbronnen.

     Afrikanen leven vaak dichter bij de natuur en met meer respect voor hun omgeving dan de bewoners in het Westen. Hun liefde voor de natuur en duurzame leefwijze kunnen in deze tijd voor ons een voorbeeld zijn, een lichtbaken zijn, een teken van hoop. Ik wens u in deze kersttijd veel verlichting toe.

donderdag, december 14, 2006

ONDEUGD


Bekende televisiepersoonlijkheden hebben het imago bijzonder te zijn, zeker de zeer charmante vrouwen. Uitgeput na het zoveelste avondje doorwerken en een natte trein- en fietstocht plof ik met een opgewarmde prak voor de tv. Paul de Leeuw, allesbehalve charmant zit omringd door tien bekende vrouwen als Katja Schuurman, Sophie Hilbrand en Yvon Jaspers. Volgens de Japanse tv-traditie zitten de dames in tribune vorm gepresenteerd, waardoor ze hun toch wat diep uitgesneden decolletés nog competitiever kunnen presenteren dan ze normaal al doen. Ook figuurlijk geven ze zich bloot, ze proberen elkaar af te troeven met varianten op het cliché van het lieve ondeugende schoondochtertje, de een met nog meer ondeugendheid in haar bagage dan de ander. Was het toeval dat de veruit meest serieuze van het stel haar stem kwijt was? Of mag die link niet gelegd worden, nu zelfs de Erasmus Universiteit in haar magazine prat gaat op de resultaten van haar studenten bij schoonheidswedstrijden. Diva's zijn allang niet meer de stereotype domme blondjes.
     Een collega meldde trots dat zijn neefje al een tijd verkering heeft met een van deze diva's. Niet alleen haar achternaam is doodnormaal, haar gedrag in huiselijke kring ook. Wel is het tegenwoordig wat drukker op de familiefeestjes. Maar ach, het oog wil ook wat.

donderdag, december 07, 2006

HERSENDRUK


Zondagmiddag, terwijl half Nederland smachtend hoopt te pinnen in lange rijen voor de kassa, vierden wij met de hele familie Sinterklaas. De rijmen waren weer net op tijd klaar; boterletters, marsepein stonden op tafel.
Op de avond van de Sint pakten we in ons eigen gezin nogmaals eens flink uit. Weer een groot aantal rijmen. Dit keer mocht ik zo'n 30 gedichten, maken. Een half uur voor aanvang, ontbreken nog z'n zeven rijmen. Vier minuten per rijm om te bedenken, typen, corrigeren, printen en op het cadeau te plakken.
     Het blijft verrassend hoe onze hersenen onder druk werken. Je zou denken dat creativiteit tijd en ruimte nodig heeft, maar dat lijkt niet zo. Veel training en regelmatige lichamelijke beweging houden de hersenen scherp, zo blijkt uit de neurowetenschap. In de hersenen zijn al onze lichaamsdelen anders gelokaliseerd dan in werkelijkheid het geval is, zo liggen in onze hersenen de zenuwbanen van voeten en van genitaliën dicht bij elkaar. De zenuwbanen lopen iets in elkaar over. Achter een simpele voetmassage schuilt dus meer genot dan je denkt. Clinton had met minder gevolgen zijn teen in Monica's mond kunnen stoppen.
     Toch sturen onze hersenen ons goed aan. Het blijft mooier om te geven dan te ontvangen. Geen groter genot dan je eigen kinderen gelukkig te zien, ondanks de druk in je hoofd.