Iedereen wil zijn eigen leven leiden, een behoefte die vaak begint in de puberteit en daarna alleen maar sterker wordt. Zo ontstaan twee gescheiden werelden: die van thuis met familie en de buitenwereld, waar het thuisfront vaak weinig van weet.
Internet biedt jongeren de ruimte om zichzelf te ontdekken, los van het thuisfront. Je ouders weten vaak totaal niet waar je mee bezig bent, welke andere kwaliteiten je aan het ontwikkelen bent. Ook een neefje had die behoefte, ondanks dat hij vanaf zijn geboorte helaas ziek was. Via internet bouwde hij een eigen kennissenkring op waar hij zichzelf kon zijn, waarin niet zijn gezondheid, maar zijn talenten centraal stonden, zoals DJ - techniek en onderwijs, kwaliteiten die deels voor zijn ouders ook een verrassing waren.
Afgelopen zondag had hij het zelfs voor elkaar gekregen dat De Dijk tijdens een optreden een nummer speciaal aan hem opdroeg. Woensdag volgde een liveoptreden van zijn lievelingsnummer door weer een andere band. Daarna kon iedereen afscheid van hem nemen, terwijl hij lag opgebaard in een geluidskist. Zaterdag maakte een inwendige bloeding een einde aan zijn te korte leven. Hij had volop genetwerkt en ondanks alles toch zijn eigen leven geleid.
donderdag, mei 18, 2006
IEDEREEN WIL Z'N EIGEN LEVEN LEIDEN
donderdag, mei 11, 2006
GENEESKRACHTIG VOCHT
In cafés vloeit het bier rijkelijk en spelen de hormonen ook wel eens op, vooral als het wat warmer wordt. Hormonen zoals oestrogeen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, maar ook mannen hebben oestrogeen. Een teveel kan bij beide geslachten het seksueel verlangen remmen, informatie die allemaal op het internet is te vinden.
Bij een groot aantal berichten op internet kijk je onwillekeurig even naar de datum, is het geen 1 aprilgrapje? Zo hebben Tsjechen (uit Pilsner?) een biersoort ontwikkeld speciaal voor vrouwen in de overgang, met extra fyto-oestrogeen uit hop en gerst, ter vermindering van menopauzeklachten.
Sinds kort ontvangen nieuwe donateurs van de researchactiviteiten, in ons ziekenhuis een bierflesjespakketje Pupilkes, als aardigheidje. Misschien moeten we in een ‘double blind’ onderzoek toch maar eens de geneeskrachtige waarde van de Pupilskes laten vaststellen. Gezien de gemiddeld hoge leeftijd van onze patiënten zal de geneeskrachtige waarde waarschijnlijk minder gezocht moeten worden in de effecten van oestrogeen, misschien eerder op de hydraterende werking van een glas bier!
donderdag, mei 04, 2006
GELD MAAKT NIET GELUKKIG
Economen praten niet alleen over geld; ze houden zich bezig met schaarste in brede zin. Wanneer iets zeldzaam is en ieders behoeften moeten worden bevredigd, heb je een economisch probleem. Veel mensen hebben behoefte aan geld, dat is schaars, dus is het al snel een (financieel) economisch probleem.
Richard Layard, een Britse econoom, richt zich op geluk als schaarste. Hij stelt dat harder werken een enorme druk zet op het gezinsleven en de contacten met vrienden, wat uiteindelijk geluk vermindert. Werken, werken, alleen om méér te produceren, zonder de tijd en rust te nemen om ervan te genieten is volgens hem verkeerd.
Interesse in andermans geld leidt vaak tot jaloezie. Belangstelling tonen voor andermans geluk maakt je juist gelukkiger, anderen zijn tenminste net zo belangrijk als jezelf. Geluk is niet afhankelijk van meer geld, maar van factoren zoals sociale verbindingen, betekenisvol werk en persoonlijke vrijheid. Zo vinden economen toch weer een goedkope manier om zonder extra geld toch gelukkiger te worden.