donderdag, februari 25, 2016

HERGEBOORTE MI-CARÊME?




Soms is een geboorte geheel gepland, soms ook niet. Zulke verrassingen blijken achteraf best wel leuk uit te pakken. Carnaval is al eeuwen een feest van tradities, die soms even verdwijnen zijn en dan ineens weer opduiken als een pop-up festijn. Zo hoste de jeugd in Breda eind jaren zestig nog vrolijk op Boudewijn's de Groot liedje Land van Maas en Waal, totdat TUBO (‘Tuig Uit Breda en Omstreken’) met fietskettingen had huisgehouden op de Grote Markt en het hossen op de markt voor een aantal decennia verdween. Anno 2016, bijna vijftig jaar later, stroomt de markt echter weer lekker vol met de avondversie van ‘Hossen op de Markt’.

     De bij hoge uitzondering, vanwege het slechte weer, uitgestelde carnavalsoptocht naar Halfvasten kan de opmaat zijn tot de hergeboorte van ‘Mi-Carême’. Dat is een van oorsprong Franse traditie om Halfvasten, als een extra carnavalsdag te vieren en gaat terug tot de middeleeuwen. De zondag was vroeger in de vastentijd sowieso al een feest. In de vastenperiode moest je als kind de hele week de snoepjes opsparen in je snoeptrommeltje. Op zondag mocht het snoeptrommeltje een dagje open. De zondag van Halfvasten was een nog groter feest, carnaval kwam eventjes terug met een kindermiddag in schouwburg Concordia. In de zalen om het theater heen werd door de volwassenen volop carnaval gevierd. Tot begin jaren zeventig was  ‘Mi-Carême’ een groot feest, in 1970 waren nog zo'n 4.000 (!) kinderen aanwezig op het Halfvastenbal in het destijds nieuwe congrescentrum Turfschip.

     De uitgestelde optocht komende zondag, met een extra carnavalszaterdag daaraan voorafgaand, kan een oude Bredase traditie nieuw leven inblazen, een onverwachte hergeboorte. Zo was de geboorte van onze zoon ook niet gepland, maar daar hebben we achteraf nooit spijt van gehad. Zijn verjaardag op een carnavalszaterdag, was voor hem en zijn vrienden de opmaat tot de organisatie van het jaarlijkse 076-bal, de niet geplande geboorte van weer zo'n mooi spontaan Bredaas carnavalsfeestje. 



vrijdag, februari 19, 2016

FIETSEN









Heerlijk om in het vroege voorjaar vrij en ongebonden in de natuur te fietsen. Voor veel fietsers is het knooppunten-fietsroutenetwerk razend populair: je fietst simpelweg van het ene nummer naar het andere, aangegeven op speciale bordjes. Je hebt geen kaart meer nodig. Opvallend is hoe strikt sommige fietsers zich aan de bordjes houden en geen moment lijken af te wijken van de uitgestippelde paden, zelfs in een bekende omgeving waar ze vroeger hun eigen route volgden. De zekerheid van het systeem wint het van de eigen autonomie. Fietsen we eigenlijk nog wel echt vrij?

     Dit jaar begint het voorjaar vroeg, en niet alleen omdat de koude winter is uitgebleven. De volle maan verschijnt dit jaar al snel na het begin van de lente, waardoor Pasen en Carnaval vroeg vallen. Afgelopen week was het dus al Carnaval en daarom hadden de scholen in het Zuiden vrij vanwege de carnavalsvakantie. Ook andere scholen in het land hebben recht op hun week vrij, de ‘krokusvakantie’, maar dan liefst in een andere week om de vakantiedruk te spreiden. Inmiddels lijken de bureaucraten de oorspronkelijke reden voor de carnavalsvakantie in het Zuiden uit het oog te hebben verloren. In hun regelzucht om de vakantie in het voorjaar te spreiden, hebben de landelijke roostermakers de scholen in het Zuiden voor komende week vrij geroosterd, terwijl de carnavalsvakantie dan al voorbij is.

     Informatiesystemen denken voortdurend met ons mee om ons leven zo voorspelbaar en makkelijk mogelijk te maken. De smartphone houdt onze agenda bij en geeft automatisch het juiste moment aan om te vertrekken, rekening houdend met de verkeersdrukte en ons vaste vervoermiddel. Ook de nieuwsrubriek op de radio doet vrolijk mee en meldt: “Vanwege de start van de voorjaarsvakantie in Midden- en Zuid-Nederland worden extra files verwacht naar de wintersportgebieden”. Dit alles is mogelijk dankzij realtime data van verkeerssensoren en mobiele netwerken, vakantieroosters en e-mailverkeer. Wedden dat er komende week tal van files staan voor de bruggen over de grote rivieren? Het systeem zal het niet begrijpen. Toch fijn, dat vrije en ongebonden gevoel—dwars door formele afspraken heen je eigen weg fietsen.