donderdag, december 20, 2012

SAMEN BIJZONDER VERBINDEN



Samen maken we het verschil vooral in deze eindejaarsperiode, de donkere dagen voor kerst. De natuur trekt zich terug, bladeren vallen, alles bereidt zich voor op een nieuw leven. Het is een tijd van reflectie, een kans om terug te kijk op een jaar van extremen. Denk aan de temperatuurverschillen, van bijna - 23°c tot bijna + 37°c. Een jaar van dieptepunten, van personen die verkeerde keuzen maakten in het leven, zoals Lance Armstrong in de dopingzaak, de spelers van Nieuw Sloten B1 met de moord op grensrechter Richard Nieuwenhuyzen en het schandalig gedrag van kapitein Francesco Schettino na de aanvaring van zijn cruiseschip Costa Concordia. Maar er waren ook positieve ontwikkelingen, de inzet van de duizenden vrijwilligers tijdens de Olympische en de Paralympische Spelen in London, of de kleine dingen die het leven mooi maken, opbloeiende liefdes, pubers die uiteindelijk toch geslaagd zijn, troost bij een overlijden.

     De wereld verkeert in een economische crisis, vervelend voor anderen maar Nederland staat er relatief goed voor. We zijn ontwikkeld, eerlijk, rijk (9e) en gelukkig (3e). Een crisis dwingt ons tot reflectie en brengt vaak het beste in mensen naar boven. "Never waste a good crisis", volgens de Amerikaanse econoom Milton Friedman. Stilstaan bij wat écht belangrijk is, levert meer op dan doorhollen. We moeten opnieuw kijken naar onze waarden, los van geijkte patronen en op zoek naar nieuwe oplossingen. Positiviteit en levensvreugde zijn belangrijker dan ooit.

     Technologie verbindt ons als nooit tevoren: via Facebook, WhatsApp, Skype en Facetime zijn we altijd bereikbaar. Toch voelt eenzaamheid voor velen als een groeiend probleem. Waar we vroeger samen televisiekeken en echt samen waren, kijken we nu vaak alleen. We moeten opnieuw leren verbinden – met elkaar, met onze omgeving, met onszelf. Kunstenaars laten zien hoe je het onverwachte kunt verbinden en met een optimistische blik iets bijzonders kunt creëren. Denk aan kleding die uitstraalt hoe je je voelt, of aan de manier waarop je jezelf presenteert aan de wereld.

     De film Intouchables, was dit jaar een groot succes. Het waargebeurde verhaal over de bijzondere vriendschap tussen Philippe, een gehandicapte aristocraat, en Abdel, een straatjongen uit de banlieu raakt mensen. De film toont twee mannen die hun kwetsbaarheid overwinnen door solidair te zijn en elkaar te steunen. In een samenleving waar we ons diep van binnen heel kwetsbaar voelen biedt deze film troost. De film laat zien dat we elkaar nodig hebben, vooral in moeilijke tijden. In een samenleving waar egoïsme vaak vooropstaat, is dit een signaal van troost en hoop: geluk vind je niet in het bevredigen van je eigen behoeften, maar in het SAMEN zijn, in verbinding met anderen.