woensdag, december 01, 2004

KERSTMARKT


Wiens geboorte vieren we met Kerstmis? Een vraag die blijkbaar niet iedere tiener kan beantwoorden. Wereldwijd neemt religiositeit toe, behalve in West-Europa. Waar in de Verenigde Staten presidentskandidaten hun geloof juist etaleren, lijken Europese gelovigen in aantal af te nemen. Toch worden de commerciële uitingen van Kerst in Europa breed uitgedragen- vaak geïnspireerd op Amerikaanse voorbeelden.  Elke stad heeft tegenwoordig zijn eigen variant van de “Central Park - ijsbaan”, compleet met ijssculpturen, kerstmannen, diners, speciale kleding en kerstmarkten.
     Kerst dreigt een puur commercieel feest te worden, waar geld verdienen voorop staat. Makkelijk geld verdienen aan de wens van de klant om zich materieel te onderscheiden van de ander. Het begint al bij de absurd hoge prijzen voor kerstbomen. Samen met mijn vrouw kocht ik bij een lokale kweker een verse blauwspar van twee meter. De man spitte de boom uit de grond, deed een plastic zak om de kluit, laadde hem in onze auto, en zijn dochtertje rekende af: slechts € 5,-! Dat zet je aan het denken over de winstmarges in de Randstad - en dat geldt voor meer dan alleen kerstbomen.
     Toch is er ook behoefte aan spiritualiteit, een inhoudelijk houvast. Onze lokale kerstmarkt trok dit jaar veel bezoekers, niet alleen vanwege het culinaire aanbod. Ik merkte dat zowel de koorleden als de toehoorders bewuster leken van de teksten die gezongen werden. De kerk had haar deuren geopend, en veel ouders namen hun kindertjes mee naar binnen om hen iets te geven over de oorsprong van Kerst.
     Tegenover de kerk - typisch ‘beneden de Moerdijk’ - staat een bruisend café. Daarnaast vind je een boekhandel, waar ik achterin de man ontmoette die voor mij de essentie van Kerst belichaamt: bisschop Tiny Muskens. In dit media-tijdperk vraagt hij aandacht voor armen, zieken en daklozen. Hij plaatst multiculturele vraagstukken in het licht van toekomstige ontwikkelingen: wat gebeurt er als miljarden Indiërs en Chinezen meer mobiliteit krijgen. Wat kunnen we leren van Indonesië, waar verschillende culturen al eeuwen samenleven? Deze Kerst lees ik zijn boek Wees niet bang, en ik ben niet de enige. Zijn levensverhaal inspireert velen. Ik was net op tijd om een van de laatste exemplaren bemachtigen.