Het eerste voorbeeld afkomstig van Twan vd Kerkhof gaat over leiderschap. Rederij Wilhelmsen verloor in één klap bij een vliegtuigongeluk de totale leiding. Na het drama wist het bedrijf niet alleen te overleven, maar zelfs ook te vernieuwen. Dit relativeert het belang van leiders. Volgens Van der Kerkhof draait leiderschap niet zozeer belangrijk wat leiders doen, maar vooral om hoe zij anderen ondersteunen in hun werk. Mensen werken niet voor de baas, de baas werkt voor de mensen.
Het tweede voorbeeld komt van Judith Mair, Duitslands strengste bazin en auteur van het boek Het is mooi geweest- Het kantoor is geen pretpark. Deze jonge blonde linksgeoriënteerde manager tapt uit een ander vaatje. Ze stelt dat werk niet draait om plezier, maar om presteren. Collega's en chefs zijn geen vrienden, worden met 'u' aangesproken en de achternaam, privégesprekken horen niet op de werkvloer.
Bij afspraken met de klant wordt werkkleding verplicht gedragen. Gelet op de hoge internationale verkoopcijfers van haar boek zijn nogal wat mensen gecharmeerd van haar aanpak.
Wat moeten we met zulke extremen? Net als bij de modeshows van de grote vooraanstaande kledingmerken en couturiers zie je zelden iemand op straat lopen met de extreme vormgegeven kleding. De kernprincipes sijpelen vaak door naar bredere trends.