Tijd is volgens twee wetenschappers in de Laurenskerk, moleculair geneticus Jan Hoeijmakers en filosoof Awee Prins, hét kernprobleem van onze moderne samenleving. Hoewel we meer vrije tijd hebben, raken we meer en meer verveeld en zoeken we manieren om die tijd te doden – wat vaak alleen maar meer verveling oplevert. Tijd kan geanalyseerd worden in de combinatie van lichaam en geest. Volgens Hoeijmakers wordt ons bioritme gestuurd door klokgenen die ons dag- en nachtritme bepalen. Prins stelt dat we ons steeds meer omringen met nutteloze dingen die een behoefte scheppen die ze zelf claimen te vervullen. Is internet zo’n voorbeeld?
Juist in deze decembermaand kijken we wat beschouwend naar ons handelen. Met internet lijkt het alsof we controle hebben over tijd, maar eigenlijk heeft de tijd controle over ons: wij zijn tijdelijk, terwijl de tijd blijft bestaan. Bij internet vliegt alles over het scherm. Volgens Prins moeten we met meer respect en een meer 'verwijlen' bij de dingen stil staan, zoals je naar een schilderij kijkt. Verveling, volgens Kierkegaard de wortel van alle kwaad, wordt in onze luxe economie steeds prominenter. Internet kan helpen om verveling te voorkomen, maar echte reflectie vraagt om meer dan surfen.
In deze eindejaarstijd is het goed stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven. Ik wens u de komende weken meer meditatieve momenten dan surftijd toe.